Fejlesztések a magyarországi műbélgyártásban

Kalle Hungaria Kft., 1203 Budapest, Zodony u. 3. www.kalle.de

A Kalle Hungaria Kft. életében, de magyarországi viszonylatban is jelentős változás következett be ebben az évben: Magyarország egyetlen műbélgyártója jelentős kapacitásbővítést hajtott végre, kapacitását közel megháromszorozta.

A műbélgyártásban vezető szerepet betöltő, nagy hagyományokkal rendelkező Kalle GmbH és magyarországi leányvállalatának kapcsolata kezdetben kizárólag a Németországban gyártott műbelek hazai forgalmazására terjedt ki. Az első jelentős lépés a tevékenység bővítésében 2000-ben volt, amikor a Kalle Hungaria Kft. megvásárolt egy Magyarországon akkor már működő műbélgyártó gépsort, és ezzel megteremtette a magyarországi önellátást, és versenyképes áron tudott fejlődni. A Kalle Hungaria Kft. lett Magyarország egyetlen műbélgyártója. A német anyacég szakembereinek közreműködésével végrehajtott fejlesztések révén a Magyarországon gyártott műbelek rövid idő alatt elérték a Kalle színvonalat, így a magyar gyártóhely be tudott kapcsolódni az egységes vállalati stratégiába, és a Magyarországon Nalomid néven forgalmazott műbéllel megjelent Európa piacán is. Újabb nagy lépés volt a hazai élelmiszeripar számára, hogy 2010-ben korszerű nyomtatási technológiát telepített a cég, így a műbélgyártás és felülnyomás egy kézbe került, segítve a gyorsan változó piac igényeihez alkalmazkodást, és megkönnyítve az élelmiszeripari cégek beszerzési tevékenységét. Az élelmiszerek jelölése tekintetében egyre magasabb igények merültek fel, a termékek kiemelése az óriási választékból egyre színesebb és egyedibb nyomtatást kívánt.

A megvalósított 8+8 színes UV-nyomtatási technológia tökéletesen megfelelt ezeknek a követelményeknek, és a nagyobb színválasztási lehetőség mellett lényeges minőségjavulást jelentett. Az UV-festék oldószer nélküli, csak pigmentet és kötőanyagot tartalmaz, ami miatt a nyomtatás színhelyesebb, a színek telítettebbek, nagyobb fedőképességűek, és nem utolsó sorban a kevesebb oldószerfelhasználás miatt kíméli a környezetet.

A jelenlegi beruházás a kapacitás bővítésén túl új lehetőségeket is biztosít.

Az idei fejlesztés során a többrétegű, nyújtott belek termelési kapacitásának bővítése mellett két új termékcsoport – az egy- és háromrétegű belek – gyártása is lehetővé vált.

Jelentős változás a nyújtatlan belek megjelenése a termékpalettán, amelyek előnye az orientált műbéllel szemben a szúrásállóság (nincs további repedés a hőkezelési mérések, illetve a szeletelés során). Ennek az egyre nagyobb méreteket öltő szeletelt termékek gyártásánál van szerepe, ami elsősorban nagyméretű szeletelt áruk, formázott termékek burkolására szolgál.

A háromrétegű alapbeleket a német anyacégnek gyártja a Kalle Hungaria az úgynevezett value added, vagy más néven funkcionális műbelekhez. A fűszer és színező bevonat Németországban, illetve Amerikában készül. Az új termékkör kiszolgálja az élelmiszeripar növekvő szeleteltáru-gyártását.

A műbélgyártás megnövekedett igényéhez alkalmazkodva a beruházás körében egy újabb nyomdagép telepítése megduplázta a nyomdai kapacitást is.

A cég az élelmiszeripari burkolóanyagok gyártása mellett felvállalta egyéb csomagolóanyagok, így fóliák, vákuum- és zsugortasakok forgalmazását, nagyobb termékválasztékot biztosítva az élelmiszeripar számára.

csomagolóanyag műbél műbélgyár magyarországon nyomdagép uv-nyomtatás vákuumtasak zsugortasak