fbpx

Miért jó, ha a gyerekek ismerik a 3D nyomtatást?

Írta: Kalmár Nárcisz - 2020 augusztus 14.

Általában véve, a technológia gyorsan fejlődik, egyre népszerűbb, a gyerekek különösen szeretik. A 3D nyomtatáshoz nem is olyan régen szinte csak (felnőtt) szakemberek férhettek hozzá, mára viszont teljesen megváltozott a helyzet (nyilván nem a drága ipari nyomtatók frontján).

Ma már mindenki használhatja, élvezheti; ha van egy modellünk és gépünk, kvázi bármit alkothatunk, abszolút személyre szabhatjuk, magunk ízlése szerint alakíthatjuk a nyomatot. Könnyebb, mint valaha, plusz, egyre több gyerekbarát printer jelenik meg a piacon.

Little You jutalomapp például rengeteget segít, hogy a gyerekek tényleg élvezzék a technológiát. A 3D Printing Media Network három pontban foglalja össze, miért is hasznos számukra.

Egyrészt, szinte végtelen kreativitással ruház fel, márpedig a gyerekeknek biztosítani kell, hogy ki tudják fejezni magukat. Talán hagyományosabb médiumokkal, például festéssel és írással kezdik, de most már ott vannak az infokom technológiák, köztük a 3DP is.

Kevés médium kínál annyira kreatív és plasztikus személyre szabási lehetőségeket, mint a 3D nyomtatás, például teljesen egyedi saját játékok találhatók ki és valósíthatók meg általa fizikailag is. Mennyivel más ez, mint elmenni a boltba, és sorozatdarabokat vásárolni. A Little You pedig abban segít, hogy saját fizikai valójuk játékmásolatát készítsék el.

A 3DP másik nagy előnye, hogy például az app által lehetővé vált játékalkotással, értékesítéssel és eladással a gyerekeket megbecsüli a közösség, aminek hatására nő az önbizalmuk, jobban hisznek magukban. A technológia az iskolákban felmerülő problémák orvoslásához nélkülözhetetlen kritikus gondolkodás kialakulásában szintén segít.

 

Gyermekkorban könnyebb

Legjobb, ha a gyerekkorban alakulnak ki ezek a készségek, mert később jobban félünk a kudarctól, és hogy elkerüljük azokat, kevesebbet kockáztatunk, hajlamosak vagyunk szinte csak a bejáratott utakat használni. A 3DP viszont növeli a kíváncsiságot, hogy ne csak a már ismert és jól bevált megoldásokkal éljünk. Minél fiatalabban ismerjük meg, később annál inkább figyelembe vesszük a nem egyértelmű opciókat is, plusz a közös problémamegoldáshoz szintén hozzászokunk.

A 3DP ugyan egyre jobban automatizálható, de fizikai tevékenység. Gyerekek sokat tanulhatnak online, 3D nyomtatással viszont fizikai interakciókra is bőven nyílik lehetőségük. Három tanulási stílus előnyeit élvezhetik vele: látják a 3D modelleket, megérinthetik a printelt játékokat és tárgyakat, miközben a tapasztalataikat is kicserélhetik egymás között.

Forrás: freedee.blog