fbpx

Automatizált anyagmozgatás

Írta: Szerkesztőség - 2020 augusztus 31.

A Hok-Plastic Kft. 1996 óta működik családi vállalkozásként Mórahalmon. Tevékenységi területe a műanyagipari csomagolóeszközök gyártása polietilén alapanyagokból. A vállalat feldolgozó- és gyártókapacitását az elmúlt években megsokszorozta, jelenleg 7-8 ezer tonnát is eléri a gyártott mennyiség. Ennek 90%-a szabott termék, azaz műanyag zsákok és tasakok. A fóliatekercsek előállítása zárt rendszerben, teljesen automatizált módon történik, így meg tudnak felelni a szigorú élelmiszeripari előírásoknak. Havonta 800 tonna alapanyagot dolgoznak fel. Egyedi megrendelésre gyártott termékeit főként a nyugat-európai piacokon értékesítik, a termékek 80%-a az élelmiszeriparban kerül felhasználásra.

A megnövekedett áruforgalomhoz szükség volt a belső logisztikai folyamatok és az anyagáramlás újra gondolására. Mivel már 2013 óta dolgoznak Jungheinrich targoncákkal és mind a gépekkel, mind a szolgáltatással elégedettek voltak, az anyagáramlás automatizálásával is a Jungheinrichet bízták meg.

Folyamatbiztonság és precizitás

A Jungheinrich szakembereivel közösen megvizsgálták, hogy milyen automatizálási szint illeszkedik leginkább a cég méretéhez és forgalmához. Így jutottak el az önvezető targoncákkal kiszolgált anyagmozgatási koncepcióhoz, amelyet a raktárban és a gyártáskiszolgálás területén valósítottak meg. Az automatizálással a már korábban kialakított anyagáramlást képezték le úgy, hogy a folyamatok sokkal biztonságosabbak lettek, és jelentősen növelték a hatékonyságot. A projekt keretében öt Jungheinrich ERC 215a és egy Jungheinrich EKS 215a önvezető targoncát helyeztek üzembe, illetve a késztermékek tárolásához görgős állványrendszert alakítottak ki. A 880 paletta kapacitású görgős állványrendszer alsó két szintjét az automata targonca szolgálja ki, a felső szinteken található tartalék tárólóhelyek feltöltése tolóoszlopos targoncával történik. Az önvezető targoncák raktári és gyártásellátási anyagmozgatási feladatokat látnak el: az extrudáló gépektől a fóliatekercseket a félkésztermék-raktárba, a megüresedett raklapokat az automata raklaptárolókba szállítják, és onnan látják el a szabógépeket üres raklapokkal. A késztermékeket a szabógépektől a MEO-területre, majd a csomagolósorra szállítják. A Jungheinrich EKS 215a önvezető targonca a csomagolósorról a görgős átfolyós állványrendszerbe szállítja és tárolja be a késztermékekkel teli raklapokat. A targoncák irányítását a Jungheinrich targoncafelügyeleti rendszere biztosítja, amely a Hok-Plastic Kft.-nél négy éve bevezetett vállalatirányítási rendszerhez interfésszel kapcsolódik. Az önvezető targoncák egymással is kommunikálnak, számos érzékelő biztosítja, hogy akár dolgozókkal, akár más gépekkel biztonságosan együtt tudjanak működni.

A lítiumion-akkumulátorral szerelt targoncák töltése is teljesen automatizált. A töltöttségét a Jungheinrich targoncafelügyeleti rendszere monitorozza, és amint az a meghatározott szint alá csökken, az adott gépet automatikusan a töltőállomásra irányítja. A gépek ráállnak a kijelölt területre, majd megtörténik a töltés egy felső, áramsínes csatlakozáson keresztül. Miután a töltés lezárult, illetve a kiegyenlítő töltés is megtörtént, a gép visszatér az anyagmozgatási folyamatba. Mindez teljesen automatizálva, emberi beavatkozás nélkül zajlik.

www.jungheinrich.hu/agv