fbpx

A csomagolás és raklapozás ideális partnere a kobot

Írta: Csomor Zsolt - 2020 szeptember 18.

A kobotokok sokféle módon támogatják az alkalmazkodást és az üzletmenet folytonosságát bizonytalan időkben. A Universal Robots olyan UR-kobotra épülő alkalmazást helyezett középpontba, ami bemutatja, hogy a kobotok milyen rugalmas, jövőbiztos automatizálási telepítéseket tesznek lehetővé.

A csomagolás és a raklapozás az ellátási lánc legkevésbé ergonomikus feladatait foglalja magában, ezzel egyidejűleg pedig a munkavállalókat érő jelentős számú ismétlődő terhelésekért és mozgásszervi rendellenességekért is felelős. A nehéz terhek emelése és a hajolás az áruk felvétele vagy becsomagolása nem pusztán nem-ergonomikus velejárói a munkának, hanem ismétlődnek is: ez emberi tévedést idézhet elő.

A tényezők ezen kombinációja révén az együttműködő robotok ideális partnerként szolgálnak a csomagolási és raklapozási folyamatokhoz.

 

 

Kobotok végzik a nehéz súlyok emelését a L’Oréal-nál

A L’Oréal India punéi üzemében az operátorok manuálisan végezték a sorvégi műveleteket, aminek következtében egy 8 órás műszakban összesen mintegy 8.500 kilogrammnyi (18.700 fontnyi) súlyt mozgattak meg. A L’Oréal India ezt túl nagy kockázatként ítélte meg, amit két UR10 telepítésével sikeresen hárított el az operátorokról. A kobotok lehetővé tették a társaság számára a csomagolás és raklapozás során végzett emberi munka teljes kiiktatását, a teljes eszközhatékonyság pedig 5%-kal nőtt a raklapcsere során megtakarított időnek köszönhetően.

 

A Nippon Zettic egyesíti az emberek és a robotok legjobb tulajdonságait.

Japánban a vezető fogkrémgyártó NIPPON ZETTOC CO. LTD UR5 kobotok használatát vezette be a csomagoló és dobozoló soraikon fellépő munkaerőhiány leküzdése céljából. A vállalat belső dobozos csomagolószalagját – amelyhez korábban két emberre volt szükség – egy fő és négy UR5 kobot működteti. Ez lehetővé teszi a folyamatos gyártást akkor is, amikor a dolgozók szüneteket tartanak.

 

 

A raklapvarázsló lett a kedvenc

Az egyszerű használat olyan minőségi elvárás, amire minden Universal Robots-hoz fűződő megoldásnál törekszenek, olvasható a vállalat közleményében. A raklapozási feladatok programozásának egyszerűsítése érdekében a Polyscope operációs rendszerbe beépítettek egy speciális raklapvarázslót. A varázsló mindössze a doboz sarkának bejelölését és méreteinek megadását igényli a felhasználótól, miközben a robot kiszámítja, hogy a négyzetrácson belül hol kell elhelyezkednie az alkatrészeknek.

Kép forrása: Universal Robots