fbpx

Kiváló lehetőség a logisztika számára az e-kereskedelem növekedése

Írta: Csomor Zsolt - 2020 október 23.

A COVID-19 járvány mintegy négy évvel felgyorsította az e-kereskedelem felé történő elmozdulást, amivel együtt a logisztikai ingatlanok is egyre fontosabbá válnak. A Prologis logisztikai központjain világszinten áthaladó áruk aktuális gazdasági értéke 2,2 billió USD, amely 2017-hez képest 69 százalékos növekedést jelent.

 

logisztikai raktár

 

A Prologis 2017 óta a világ GDP-jének 1,7 százalékáról 2,5 százalékára nőtt a logisztikai központjain keresztül megvalósuló árufogalma: ez a háztartások világszintű fogyasztásának 4,4 százalékát teszi ki.

Az Oxford Economics új kutatása szerint a Prologis piaci részesedésének növekedése egybeesik azzal, hogy ugyanebben az időszakban gyors ütemben, 63,5 millió négyzetméterről 93 millió négyzetméterre bővült a vállalat raktárterülete világszerte, olvasható a Világgazdaság oldalán. A cég logisztikai központjain világszinten áthaladó áruk aktuális gazdasági értéke 2,2 billió USD, amely 2017-hez képest 69 százalékos növekedést jelent.

A tanulmány rávilágít arra, hogy milyen fontos szerepet töltenek be a logisztikai ingatlanok a globális gazdaságban – mondta Hamid R. Moghadam, a Prologis elnök-vezérigazgatója.

Magyarországon – ahol a vállalat 627 000 négyzetméter raktárterülettel rendelkezik – a jelentés becslése szerint mintegy 15 milliárd dollár értékű áru halad át évente a logisztikai központjain. Ez a nemzeti GDP 9,4 százalékát, illetve a szolgáltatások nélkül számolt háztartási fogyasztás 33,7 százalékát teszi ki.

 

 

Kép forrása: Raktárkereső