fbpx

Egyedülálló hazai fejlesztés hoz biztonságot a raktárakba

Írta: Transpack - Hirdetés - 2020 november 10.

Személyi vagy tárgyi sérülés, felesleges manőverek, fékezések-gyorsítások, a raktárak és gyártócsarnokok csomópontjaiban elkerülhetőek egy magyar startup találmányával.

Az AX System, mint az intralogisztika intelligens eszköze elemzi a környezetében lévő emberek, tárgyak helyzetét, mozgásuk irányát, sebességét. Az értelmező elemzés optimalizálhatja a gépek haladását, a targoncák elkerülhetik az ütközést egymással vagy más objektumokkal, mindezt úgy, hogy kiküszöböli a mozgásérzékelők általános hiányosságát, a „vakriasztást”. A szabadalmaztatás alatt álló technológia nemcsak objektumok, de akár jelenségek értelmezésére is képes. Ilyen például az áthaladási szándék felismerése kapuknál, átjáróknál, így az indokolatlan kapunyitások kiküszöbölésével megkímélhető a beltéri fűtésre fordított energia egy része is. A rendszer működésének eredményeként a gépkezelő munkája nyugodtabb lesz azáltal, hogy egy tőle független eszköz figyel az ő és a közlekedésben résztvevők biztonságára. Az eszköz tehát alapvetően úgy működik, mintha egy embert állítanánk a veszélyes csomópontokba, és különböző feladatokkal bíznánk meg: például figyelmeztetés, közlekedésirányítás, forgalomszámlálás, ellenőrzés stb.

 

 

A rendszer mindemellett nemcsak egyedi igényekre hangolható, de képes az eseményrögzítésre, adatelemzésére, gépek közötti kommunikációra, a felismerési képessége bővítésére. A biztonságosabb belső logisztika érdekében végzett fejlesztést a győri Széchenyi István Egyetem, Gapidea-MV Kft, a Velux, a Quantum Leap, a Hiventures és a Prominens Kft. segítségével fejlesztették ki, ami nemcsak hazánkban, de világviszonylatban is élvonalbeli innovációnak számít.

 

Szerző: Nemes Gábor cégvezető