fbpx

A jövő raktározása az automatizálásban rejlik

Írta: Transpack-2020/VI. lapszám cikke - 2020 december 24.

Az online kereskedelem által erőteljesen befolyásolt piaci környezetben felmerülő változó elvárások növelik a vállalatok belső logisztikájának követelményeit is. Az SSI SCHÄFER olyan testreszabott raktárautomatizálási megoldásokat fejleszt, amelyek jelentősen növelik a vállalkozások hatékonyságát.

 

Igényre szabott megoldások a hatékonyság növelésére

A raktári rendszerek automatizálása fontos lépés a vállalatok belső anyagáramlási hatékonyságának növelése érdekében, és segíti a modern piaci környezet igényeihez való alkalmazkodást.

A komissiózás az intralogisztika egyik legköltségesebb területe: a részben vagy teljesen automatizált megoldások azonban jelentősen javíthatják és gyorsíthatják ezeket az eljárásokat. Az SSI SCHÄFER ügyfelei számára olyan testre szabott és innovatív intralogisztikai megoldásokat kínál manuális, félig és teljesen automatizált raktári és logisztikai megoldásokkal, amik kombinálva moduláris és integrált raktári rendszereket hoznak létre.

A rendszerek ráadásul tovább fejleszthetők rugalmas shuttle megoldásokkal, AGV-kel (vezető nélküli szállítórendszerekkel), dinamikus függesztett szállítópályákkal, robotalkalmazásokkal és igényre szabott komissiózó rendszerekkel.

 

felrakógép

 

Helymegtakarítás magasraktárral – a jól bevált silórendszerű felépítés

Az SSI SCHÄFER raklapos magasraktáraiban nemcsak a napjainkban használatos raklaptípusok, hanem speciális tárolók is elhelyezhetők. A különböző tárolási változatok – az egyszerestől a többszörös mélységűig –, valamint a megfelelően összehangolt polcszélességek tökéletes rugalmasságot és helykihasználást biztosítanak. Az SSI SCHÄFER a raktári rendszerek tervezésétől a statikai méretezésen és a konstrukción át egészen a magasraktárak elemeinek gyártásáig mindent elvégez.

A raktári állványrendszerek változatainak választéka rendkívül széles. A silórendszerű, teljesen automatikus magasraktárak és a manuális működtetésű állványrendszerek között számtalan vegyes megoldás létezik. Alapvetően csarnokokban felépíthető (beltéri) és úgynevezett silórendszerű raktárakat különböztetünk meg. A silórendszerű felépítés esetében maga az állvány szolgál a tető és a homlokzat tartószerkezeteként, így nincs szükség külön csarnok építésére.

Az SSI SCHÄFER akár 40 méter magas automatikus raktári állványrendszer megvalósítását is vállalja. A magasraktári állványrendszerek sokoldalúan alkalmazhatók, és lehetővé teszik az összes ma használatos raktározási változat megvalósítását. Az SSI SCHÄFER raktárrendszerei bővíthetők és módosíthatók akár évek múlva is.

 

Ideális választás a teljesen automatizált raklaptároláshoz

A vállalat SSI Exyz állványkiszolgáló berendezése kiválóan illeszkedik a raklapok teljesen automatikus tárolásához. Az „Exyz” név valójában mindannak a pontos megnevezése, amit az állványkiszolgáló berendezés jelent. Az „E” az energiafogyasztás és a teljesítőképesség hatékonyságát jelenti a tér mindhárom – „x”, „y” és „z” – tengelyén, amelyeken az állványkiszolgáló is mozog.

A berendezés trópusi körülmények között, valamint mélyhűtött raktárakban -28 °C-ig is tökéletesen használható szabványos raktárakban, csatorna rendszerű raktárakban, átfolyó rendszerű raktárakban és komissiózó raktárakban. Ezzel a megoldással 8-45 méter magasságú magasraktárak építhetők.

A legújabb vezérléstechnikai megoldásoknak köszönhetően az SSI Exyz állványkiszolgáló minimális térbeli biztonsági ráhagyást igényel, amit az alsó kereszttartó, az emelőkocsi és az oszlop kompakt, egymáshoz igazodó kialakítása is elősegít. Az SSI SCHÄFER innovatív oszlopkoncepciója egyedülálló a piacon. Az emelőkocsiknál például együtt mozgó, oszlopba integrált ellensúlyok alkalmazhatók, amelyek az emelőkocsi önsúlyának kétharmadát képesek kiegyenlíteni: ezzel növekszik a teljesítmény, az energiaigény pedig csökken.

 

magasraktár

 

Raktárfejlesztési projekt – egy igazi kihívás

A Gebr. Heinemann 28 országban, 78 repülőtéren van jelen több mint 300 Duty Free és Travel Value Shoppal, valamint engedéllyel rendelkező márkaboltokkal és dizájnüzletekkel. Ehhez jönnek még további boltok a tengerjáró hajókon és a határátkelőhelyeken. A Heinemann vállalatnak szüksége volt egy korszerű, automatizált, teljes szolgáltatást nyújtó raktárra, hogy a közép- és dél-európai Duty Free üzletekbe időben szállíthasson. Ehhez az szükséges, hogy magas rendelkezésre állás mellett gyorsan hozzáférjenek minden tételhez. Az „áru az emberhez” elvű komissiózás alapján az új elosztó központban a raktári folyamatok hatékonyan tervezettek és irányíthatók. A megoldás egy dinamikus, teljeskörű szolgáltatást nyújtó raktár, amit az SSI SCHÄFER valósított meg a vállalat számára. A közel 40 méteres magasraktári állványrendszer a 22900 raklaphellyel a Heinemann minden igényét kielégíti.

Készletraktárként szolgál az automatizált kisáru raktár számára, és számos raktártechnikai újításokkal is rendelkezik. Minden tárolóhely gyorsan hozzáférhető, és a kitárolások sorrendbe rendezése már a tárolókockákon belül megtörténik, ezért garantált a magas folyamathatékonyság. A csatlakoztatott ergonomikus komissió állomásokon zajlik az összetett rendelések komissiózása (Multi-Order-Picking) közvetlenül a szállítódobozokba.

Erlensee-ben 750 raklap fut át összesen egy műszakban, útvonal-optimalizált szállítási szolgáltatással kiegészítve.

A Heinemann az SSI SCHÄFER jövőbe mutató ajánlását választotta. Az innovatív 3D-MATRIX Solution® intellignes raktárrendszerében az automatizált kisáru raktárt a tárolófunkciók sorba rendező pufferré alakítják az üzletspecifikus rendelés összekészítéshez. A maximális rugalmasságát pedig a 64 Navette többszintes raktári szállító jármű, az integrált emelőrendszer és az ergonomikus munkaállomások biztosítják.

 

Több mint 80 éve tették le az intralogisztikai szakértő vállalatának alapkövét

Az SSI Schäfer Csoport a világ vezető moduláris raktári és logisztikai megoldások megvalósítója. A vállalkozáscsoport összesen több mint 10 500 főt foglalkoztat a Németországban található neunkircheni központjában, a hazai és nemzetközi telephelyein, továbbá a világszerte működő mintegy 70 leányvállalatánál. Az SSI Schäfer hat kontinensen fejleszti és telepíti innovatív iparág-specifikus megoldásait, ezáltal kulcsfontosságú szerepet tölt be az intralogisztika jövőjének alakításában.

Az SSI Schäfer Systems International Kft. 1994-óta képviseli Magyarországon az SSI Schäfer Csoportot: ügyfeleiket Dunaharasztiban, a külső ipari parkban található bemutatótermünkben várják, ahol személyesen is megtekinthetik a rendszerek egy részét.

Amikor Fritz Schäfer megalapította lemezárugyárát, nem is sejthette, hogy vállalkozása egyszer a világ legnagyobb, logisztikai rendszereket és termékeket gyártó vállalata lesz.

https://www.ssi-schaefer.com/hu-hu

 

Csomor Zsolt