fbpx

Kezdeményezés a fenntartható légifuvarozásért

Írta: Csomor Zsolt - 2020 december 25.

Az Air France KLM Martinair Cargo elindította a világ első fenntartható repülőgép üzemanyag (SAF) programját a légi teherszállítók számára. Ezzel lehetővé teszi, hogy a szállítmányozók részt vegyenek a légiipar szén-dioxid-kibocsátásának csökkentésében.

 

SAF – csodafegyver a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez

A szén-dioxid-kibocsátás csökkentése iránti elkötelezettség az Air France KLM Martinair Cargo stratégiájának egyik sarokköve. A SAF légifuvarozási program elindítása fontos előrelépés az ambiciózus fenntarthatósági ütemtervükben. Minden ügyfelet arra buzdítanak, hogy csatlakozzanak a teherszállítás fenntarthatóbb jövőjének megteremtéséhez – mondta Adriaan den Heijer, az Air France-KLM Cargo ügyvezető alelnöke és a Martinair ügyvezető igazgatója.

 

légifuvarozás

Az Air France KLM Martinair Cargo programja fenntarthatóbb légifuvarozást kínál ügyfeleinek. (Forrás: Air France-KLM Cargo)

 

Az első lépés a szén-dioxid-mentes jövő felé, hogy a növekvő forgalom ellenére is szinten kell tartani a szén-dioxid-kibocsátást. A SAF használata a folyamat első, és egyben az egyik legfontosabb lépése.

A KLM 2011. évben indította a világ első fenntartható üzemanyaggal hajtott kereskedelmi járatát. A légitársaság röviddel ezután SAF fejlesztések támogatásával a fenntarthatóbb üzleti utazás lehetőségét kínálta ügyfeleinek.

 

Az összefogás szükségessége

A légitársaság azért hozta létre ezt a programot a szállítmányozók számára, hogy bővülhessen a fenntartható légi üzemanyagok ipara, hiszen az még nem épült ki széles körben. A program lehetővé teszi a szállítmányozók számára, hogy az általuk használt üzemanyag bizonyos százalékát fenntartható hajtóanyag tegye ki. Az ügyfelek meghatározhatják, hogy milyen mértékben járulnak hozzá a kezdeményezéshez, míg a légitársaság biztosítja, hogy a befektetésük teljes összegét a fenntartható üzemanyag beszerzésére fordítják.