fbpx

Sok műanyagot spórol a kisebb kártyatartóval

Írta: Csomor Zsolt - 2021 január 12.

A Vodafone Magyarország tavaly áprilisban jelentette be, hogy a hitelkártya méretű műanyag SIM-kártyatartóit fele akkora formátumra cseréli. A kezdeményezés a Vodafone már meglévő fenntarthatósági programjának része. A régi kártyatartók kivezetését 2020 végéig vállalta a szolgáltató.

 

A fenntarthatósági stratégia része

A Vodafone 2019 decemberében tűzte ki célul, hogy 2020. áprilisig felére csökkenti a nem alapvető műanyagok felhasználását a kiskereskedelmi hálózatában és az irodai telephelyein. Ezen fenntarthatósági stratégia részeként a szolgáltató vállalta, hogy a SIM-kártyákhoz szükséges tartók méretét felére csökkenti.

 

vodafone SIM-kártya

Kisebb méretű kártyatartó a szén-dioxid-kibocsátást is jelentősen csökkenti. (Forrás: Vodafone)

 

Az intézkedés elképesztő eredményt hozott: 2020 decemberéig 1,6 tonna műanyagot spórolt a vállalat a felezett kártyatartók bevezetésével.

A szolgáltató a legtöbb európai országban 2020 tavaszán, hazánkban áprilisban kezdte meg az új, kisméretű kártyák bevezetését, s a korábbi, nagyméretű kártyák kivezetését. Ez a kezdeményezés már önmagában is évente több mint 340 tonnával csökkenti a Vodafone Csoport műanyaghulladékát globális szinten.

A kisebb méretű SIM-kártyatartók szállítása és előállítása ráadásul kevesebb szén-dioxid-kibocsátással jár. Egy tonna műanyag esetében 15 tonna szén-dioxid megtakarítást eredményez, így összességében több mint 5000 tonnával csökkenti a szén-dioxid-kibocsátás mennyiségét évente, olvasható az IoT Zóna oldalán.

Ez a kezdeményezés is – több más intézkedés mellett – összhangban áll a Vodafone céljával, miszerint 2025-ig egymilliárd ember életét szeretné jobbá tenni környezeti hatásának felére csökkentésével.