fbpx

Kölcsönözhető csomagolás visszajár. De megéri?

Írta: Csomor Zsolt - 2021 február 11.

A korábban szupermodell cseh Petra Němcová, valamint társa, Stephanie Stahl útjára indította szépségmárkájukat, Ace of Air néven. A kozmetikai cég a termékeket kizárólag kölcsönözhető csomagolásban kínálja.

 

kölcsönözhető kozmetikai csomagolás (Forrás: TZR)

Ennél a márkánál nem olcsó a környezettudatosság (Forrás: TZR)

 

Hiába küldi vissza, a „betétdíj” veszett

A cég indításakor az alapítók környezetvédelmi okokkal indokolták döntésüket, mert a kozmetikumok esetében a csomagolás teszi ki a termékek környezeti lábnyomának 70 százalékát – olvasható a GLOSSY, valamint a hvg.hu oldalán.

A gendersemleges bőrápolási termékeket kínáló márkánál a vásárlóknak 2 eurót kell fizetniük a csomagolásért. A tégelyek számításaik szerint százszor felhasználhatók, amik csomagküldő szolgálaton keresztül küldhetők vissza a cég számára.

Visszaküldhető csomagolásokkal foglalkozik a Loop is, akik például a Procter & Gamble hajápolási termékeit teszik újratölthető flakonba. A kettő megoldás közötti különbség, hogy a kozmetikumok esetében ezt a 2 eurót nem kapja vissza a vásárló, amikor visszaküldi a csomagolást.

Az Ace of Air alapítói azzal indokolták döntésüket, hogy meg szeretnék változtatni azt, ahogy egy termékre tekint a vásárló. Emellett azt hangsúlyozzák, hogy egy megosztáson alapuló gazdaságra kell áttérnünk. „Még ha a tiéd is a csomagolás, akkor is csak kidobod, nem?” – vetette fel a kérdést Stahl.