fbpx

Automata rendszerelemek és WMS folyamat és informatikai integrációja raktár-logisztikai rendszerekben

Írta: Szerkesztőség - 2021 május 10.

A dolgozói hatékonyság növelésének és a szükséges létszám optimalizálása a raktárlogisztikai rendszerek tervezésének egyre fontosabbá váló szempontja. Az emelkedő bérspirállal lépést tartó vagy akár az azt vezető cégek számára sem egyszerű a működéshez szükséges létszám fenntartása. Ezért kisebb vagy nagyobb lépésekben a raktár logisztikai rendszereknél elindul a gépesítés és az automatizálás fejlesztése.

 

WMS folyamat és informatikai integrációja

 

A hatékonyság növelésére a gépesítés nem ad mindig átfogó választ. Egy hagyományos raktári rendszerben komoly hatékonyságnövekedést lehet elérni, ha a kiszedést végzők nem gyalog, hanem komissiózást segítő targoncával segítve végzik a munkájukat. De nagyobb léptékű raktárlogisztikai folyamat átszervezéseknél már nem csak egy-egy új gép beállítása szükséges, hanem rendszerek integrálását, gépi döntések algoritmizálását, vagy autonóm vezérlésű raktári eszközök rendszerbe illesztését igényli.

A raktári logisztikai folyamatokba beépíthető különböző rendszerelemeknél fontos kérdés, hogy azok üzleti logikát vagy csak a saját működésül logikáját képesek futtatni?

Raktárlogisztikai folyamatszervezés szempontjából a legegyszerűbb megoldás az, ha az üzleti logika alapján a döntések a raktárt működtető WMS (warehouse management system) rendszerben történnek. Az automatizált alrendszerek a WMS-ből kapják meg a tranzakció utasításokat és a raktári tranzakciókat ide könyvelik vissza. A raktári tranzakció utasítások alapján az automatizált raktári alrendszer a vezérlésében megírt logika alapján vezérli és szabályozza az alrendszer működését. Az eredményeket – a hibás működési állapotokkal együtt – a WMS felé könyveli. Ebben a megoldásban a legfontosabb előny, hogy a raktári alrendszerekbe nem kell többlet logikát programozni, nem kell felügyelni a működés közben keletkező adat hibákat, nem kell az interface bonyolultságából adódó hibáktól tartani.

Tiszta és átlátható megoldás, de nagyon fontos tényező lehet

  1. a válaszidő kérdése,
  2. a raktárlogisztikai rendszerek integrációja sokszor nem egy az egyes hozzárendelésű,
  3. a WMS csak korlátozottan fejleszthető automata folyamatok irányába.

A WMS adatbázisának válaszideje jól mérhető, megnyugtató értékeket mutatva, de a legnagyobb meglepetést mégis a tömeges tesztelés során érheti a felhasználót. Visszatérő problémát jelent az, hogy a programokat programozók készítik. Mit jelent ez? Egy adatfolyamot nagyon szépen le lehet lépésről lépesre modellezni és az adatbázis lekérdezések folyamatát eszerint képzik le. Mindig fontos szempont az, hogy mielőtt a programozásnak nekiállnának, a szükséges adatkommunikáció le legyen optimalizálva. Enélkül a fejlesztett interface a funkcionális teszteken megfelelően működőnek bizonyulhat, de terheléses teszten könnyen elbukhat. Sajnos ez az elbukás pedig nem mindig ott és úgy jelentkezik, ahogy azt a hibától várnánk.

 

A hibák nem törődnek az elvárásainkkal.

A második problémakör az, hogy a WMS-hez nemcsak egy alrendszert, hanem együttműködő alrendszerek csoportját kell integrálni. Ebben az esetben könnyen kerülhetünk abba a döntési helyzetbe, hogy ki kell választani a legkönnyebben programozható alrendszert, és abba kell üzleti logika szilánkokat elrejteni. Utóbbira egyszerű példa, ha egy szállítópálya rendszerbe szeretnénk dimenzionálást, fényképezést és címkenyomtatót integrálni. Ebben az esetben a címkenyomtatást a WMS végzi, de az, hogy egy automata címkenyomtató és applikátor egyes működési fázisai lefussanak szükséges a pályavezérlésbe üzleti logikát beépít.

Ez pedig már egy komolyabb tesztelési igényű fejlesztést jelent.

Amennyiben a WMS fejleszthetősége a korlát, akkor korlátozottan lehet üzleti logikát fejlesztetni alrendszerekben, vagy lehet olyan alrendszert beszerezni, amelyhez vásárolható üzleti folyamatot támogató middleware. Az első megoldás bizonytalan eredményű és egyben korlátozott (működésében és élettartamában) megoldás, a második pedig rendszerint elég drága megoldás szokott lenni.

Ha a meglévő WMS-ünk funkcionálisan már nem tudja támogatni megváltozott üzleti igényeinket, akkor szembe kell nézni azzal a ténnyel, hogy más skálán mozgó megoldásra kell lecseréni.

 

Szerző: logpilot.hu