fbpx

Cseh startup forradalmasítja a házhoz szállítást

Írta: Csomor Zsolt - 2021 május 12.

A magyar házhoz szállítást készül megújítani a DoDo, s ennek érdekében már több hazai városban is elérhetővé tette szolgáltatásait. A Dodo adatvezérelt logisztikai és „utolsó 2 kilométeres” megoldása révén jelentősen javítja a szállítási feladatok teljesítésének hatékonyságát.

 

A gyors és pontos házhoz szállítás fontosabb, mint bármikor

A világjárvány következtében az e-kereskedelem minden eddiginél fontosabbá vált, a klasszikus kiskereskedelmi szereplők is ebbe az irányba mozdultak el. Számos szolgáltató kísérletet tett a kézbesítési szolgáltatások házon belüli megoldására, azonban sokuk számára mostanra kiderült, hogy ennek számos buktatója van.

 

házhoz szállítást dodo e-kereskedelem futárszolgálat
Kép forrása
: DoDo

 

Sokkal hatékonyabb, idő- és költségtakarékos megoldás ezt olyan tapasztalt, saját fejlesztésekkel rendelkező, szakértő szolgáltatókra bízni, mint például a DoDo. Az elmúlt év megmutatta, hogy nemcsak az élelmiszerek vagy a készételek szállítására van igény, hanem a fogyasztók már szinte bármilyen termékhez szeretnének könnyen és gyorsan hozzájutni online rendeléseik révén.

„A kisebb és nagyobb vállalkozások is hatékonyabban működhetnek, ha ezeket a feladatokat kimondottan erre szakosodott piaci szereplőkre bízzák. Új és innovatív városlogisztikai megoldásainknak köszönhetően hatékonyan, gyorsan és fenntartható módon juttatjuk el a termékeket a vásárlókhoz. Tisztában vagyunk vele, hogy megbízóink megítélését nagyban befolyásolja futárjaink viselkedése, ezért nagy hangsúlyt fektetünk alapos és folyamatos képzésükre” – mondta Sáfár Károly, a DoDo magyarországi képviselője.

 

Minden eddiginél fenntarthatóbb házhoz szállítás

A DoDo egy olyan egyedi, nagyteljesítményű logisztikai platformot fejlesztett ki, amely adatvezérelt megoldásainak köszönhetően lehetővé teszi a különböző futárfeladatok teljesítésének intelligens összehangolását – olvasható a cég közleményében. A hatalmas mennyiségű beérkező információ összetett elemzése révén előzetesen kiszámítható a kereslet, a forgalmi helyzet és az optimális flottakapacitás várható alakulása. Ez pedig minden eddiginél fenntarthatóbbá teszi a házhoz szállítást, mivel az erőforrásigények pontos felmérésének köszönhetően megspórolhatóvá válnak a korábban feleslegesen megtett utak.

Az intelligens városi modell részét képző „utolsó 2 kilométeres“ szállítás azt jelenti, hogy a DoDo autói és futárjai kisebb távolságokat tesznek meg. A legtöbb házhoz szállító cég általában az egy adott területre és azonos időszakra eső fuvarfeladatokat párhuzamosan több járművel teljesíti, ami nem egy hatékony megoldás, és egyben felesleges forgalomnövekedéssel és környezetterheléssel is jár. Ezzel szemben a DoDo a beérkező valós idejű adatok megfelelő elemzésével képes flottái legoptimálisabb kihasználására, ami kedvező hatással van a városképre és környezetünkre is.

 


Kép forrása
: DoDo

 

Ma már több mint 70 autóval működik

A szolgáltatás jelenleg négy európai országban, Csehországban, Szlovákiában, Lengyelországban és már Magyarországon is elérhető. Az itthoni indulás egy közel 400.000 eurós beruházás révén valósult meg. Azon hazai városok száma, ahol a DoDo kiszállítást végez, már így is impozáns, és a lista folyamatosan bővül. A listán szerepel  Budapest mellett Miskolc, Debrecen, Eger, Szolnok, Szeged, Békéscsaba, Pécs, Kaposvár, Zalaegerszeg, Szombathely, Győr, Tatabánya, Veszprém és Székesfehérvár is. A cég éppen egy éve, 2020. május 11-én 9 autóval kezdte meg működését Magyarországon, s mára több mint 70 gépjárművel és 150 alkalmazottal rendelkezik.