fbpx

Számos fenntartható újdonság debütált a FachPack kiállításon

Írta: Transpack-2021/VI. lapszám cikke - 2022 február 10.

Két év után az iparág szokásos találkozója jóval kisebb részvétellel és korlátozások mellett zajlott. Fórumok, előadások, különleges bemutatók (PackBox, TechBox, InnovationBox) színesítették a vásárt. Két díjátadót is rendeztek a vásár ideje alatt, a Német Csomagolási Díj és a Fenntarthatósági Díj nyertesei vehették át a kitüntetést. A FachPack digitális kiterjesztése (myFachPack) új lehetőségeket kínált.

 

Rea fóliák direkt nyomtatása
Rea fóliák direkt nyomtatása

 

A műanyag ideális alternatívája

A Trend Radar a 2021-es iparági trendeket mutatta be, amelyek meghatározóak az elkövetkező 3-5 évben. A csomagolóipar három top trendje az újrahasznosított anyagok alkalmazásának növelése, a jobb reciklálhatóság érdekében az egynemű anyagok használatának előnyben részesítése és az anyagmegtakarítás. A pandémia miatt védőintézkedéseket vezettek be, ezek közé tartozik a pavilonok korszerű szellőztetési koncepciója, a látogatók oltási igazoláshoz és FFP2es maszk viseléséhez kötött beléptetése, az online jegyfoglalás, az érintésnélküli fizetés, a pavilonokban és az előadásokon a népsűrűség szabályozása és a kézfertőtlenítési lehetőségek. A vásárban számos újdonság debütált, ezek közül válogattam.

A Coveris fenntartható rugalmas csomagolási megoldások széles skáláját mutatta be. A szortiment a fóliáktól, az előregyártott tasakokon és címkéken át, a kartoncsomagolásig terjed.

A csomagolások biztonságosak, és funkcionálisan ugyanúgy teljesítenek, mint a hagyományos csomagolások. Ugyanakkor segítenek megelőzni a csomagolás- és termékpazarlást. A cég 100%-ban újrahasznosítható anyagokból készült Mono-Flex termékcsaládja PE és PP fóliákat és laminátumokat tartalmaz. A fóliák nemcsak kiváló tulajdonságokkal rendelkeznek, de könnyen nyithatók-zárhatók és esztétikus megjelenésűek. A Coveris eltávolítható címkéi megkönnyítik a PET-palackok és -tartályok teljes és tiszta újrahasznosítását, így kiváló minőségű rPET készülhet belőlük. A gyümölcs- és zöldségtálcák hordozó nélküli címkével 100%-ban FSC tanúsítvánnyal rendelkező papírból készülnek, és kiváló alternatívát jelentenek a műanyag csomagolással szemben. Az innovatív csomagolások újrahasznosíthatók, a csomagolási folyamat gyors, automatizált és hatékony.

 

Körforgásban gondolkodva

Az Illig fenntartható, tisztán kartonból álló blisztercsomagolásokat mutatott be, amelyek két díjat is nyertek idén: Német Csomagolási Verseny és Európai Karton Kiválóság Díjat. A GSK Consumer Healthcare műanyagmentes fogkeféinek csomagolását az Illig HSU 35b csomagolórendszerén gyártották. A Dr. Best és Aquafresh márkák cellulózszálakból készült fogkefe bliszterek teljes mértékben beilleszthetők a papír anyagkörforgásába. A fogkefe csomagolások karton bliszterre való átalakításával évente több mint 444 tonna műanyagot lehet megtakarítani. Gép- és szerszámgyártóként az Illig a körforgásban gondolkodva támogatja ügyfeleit a fenntartható csomagolási megoldások megvalósításában. A bliszterek rugalmas gyártása újrahasznosított kartonból, különböző dizájnnal és tartalommal egyetlen csomagolási rendszeren történik formaváltás nélkül. A rendszer alkalmas biztonságos, tökéletesen kivitelezett és fenntartható blisztercsomagolásokhoz tisztán kartonból vagy karton-műanyag-karton kombinációkból. A gazdaságos és hatékony berendezés különböző magasságú bliszterekhez lett tervezve, és konfigurálható minden alkalmazáshoz. A csomagolórendszer a csomagolásgyártó egyedi követelményeihez illeszthető. Ilyen például az automatikus termékadagolás, a termékjelenlét-ellenőrzés, az inlay (termékrögzítés karton bliszterben), a tájékoztatók beszúrása a különféle jelöléstechnikai rendszerek, a kódolvasók és a bliszterkiemelők.

 

Illig kartonbliszter
Illig kartonbliszter

 

Gyógyszerbliszterek alsó és felső fóliáinak innovatív alternatívái

Az Etimex Primery Packaging reciklálható, tisztán PP-ből készült blisztert mutatott be, amely nagyon fontos innováció a gyógyszeripar számára. A hagyományos bliszterek alsó mélyhúzott fóliája ugyanis műanyagból, többnyire PVC-ből készül, alumíniumból készült fedőfóliával kombinálva, ezért nem újrahasznosíthatók. Környezetbarát alternatíva a Purelay® Pharm bliszter alsófólia és a Purelay® Lid fedőfólia, így a blisztercsomagolás mindkét alkotója teljesen újrahasznosított mono PP-ből készült. A bliszterfóliák megkapták az Interseroh Made forRecycling tanúsítványát. A PP monofólia csomagolás barrier és műszaki tulajdonságai ugyanolyan jók, mint a kombinált blisztereké. A polipropiléncsomagolóanyag nedvességzárása, átlátszósága kiváló, és a mélyhúzott bliszterfólia falvastagság-eloszlása is megfelelő. A Purelay® Lid fólia töltött polipropilénből készül, az alumínium nyomdafóliák innovatív alternatívája. A környezetbarát csomagolásra való átállás egyszerű és problémamentes.

 

Címkézés helyett digitális vagy direkt nyomtatás

Most már fóliákra és sima felületekre is lehetőség van címkézés helyett digitális vagy direkt nyomtatásra. A nagy felbontású Rea-Jet HR rendszerek új, érintésmentes direkt nyomtatási technológiája optimális kontraszttal viszi fel a kódokat és az egyszerű szöveget – még átlátszó csomagolófóliára is. A rendszer egy lépésben létrehoz egy fehér tükröt, és azonnal felülírja fekete tintával, esetleg színessel. Ezután a tintatükör és a betűk együtt száradnak meg. Az új direkt nyomtatási technológia nagy kontrasztú jelölést biztosít kiváló kódminőséggel és leolvashatósággal. A címkék elhagyása költségmegtakarítást eredményez, és nem képződik hulladék a hordozófóliából. A direkt nyomtatás biztosítja a csomagolóanyag fajtatisztaságát, ami leegyszerűsíti az újrahasznosítást – összhangban a fenntartható termeléssel és az erőforrások kímélésével.

 

Etimex PP monofóliája gyógyszerekhez
Etimex PP monofóliája gyógyszerekhez

 

A Greiner Packaging újdonságok sorát mutatta be

A Greiner Packaging többféle innovatív megoldást mutatott be. A papírpohár a fagylaltpiacra, amely a klasszikus műanyagok alternatívája, nem igényel új töltési és felhasználási koncepciót. A másik újdonság megújuló nyersanyagból, különleges Borealis PP-ből készült csomagolás in-mould (IML) dekorációval. Újrahasznosított anyagok felhasználásával készült prototípusokat is gyártottak melegen hőkezelt termékekhez rPET HTS újrahasznosított PET-ből, amely ellenállnak a magas hőmérsékletnek és a gőznek. A Greiner újdonságai között rPS-ből készült joghurtos poharak is megtalálhatók. Az rPS feldolgozáskor ugyanúgy viselkedik, mint az új anyag. Nem igényel semmilyen plusz beállítást, így a termelékenység változatlan marad. Az élelmiszeripari minőségű rPS összes feldolgozási és környezetvédelmi előnye mellett további előnyt jelent, hogy egy teljesen reciklálható polimer, kedvező ökológiai lábnyommal.

 

Gyors, hatékony, környezetbarát hegesztési technológia

A klasszikus ultrahangos technológia mellett a Telsonic a szabadalmaztatott, környezetbarát Soniqtwist hegesztési technológiát is bemutatta, amely különösen biopolimerek hegesztésére, mint a PLA (politejsav), PHA (polihidroxialkanoát) vagy PBAT (polibutilén-adipát-tereftalát) alkalmas. Az új Sonoqtwist hegesztési technológia gyors, hatékony és környezetbarát még az ilyen nehezen hegeszthető anyagok esetében is. Nincs szükség a környezetet terhelő egyéb adalékanyagokra, például ragasztóra. A hőhegesztéshez képest a gyártás során csökken az energia igény, így kedvezőbb a rendszer ökomérlege. A folyamat néhány paraméter segítségével konfigurálható, és a hegesztési varrat minőségének 100%-os ellenőrzése reprodukálhatóan elvégezhető. Az összes paraméter digitálisan lehívható, és ügyfélspecifikusan kiértékelhető. A hegesztési folyamat nyomon követhetősége garantált. A keskeny, jól záró hegesztési varratnak köszönhetően ugyanakkor nagy a megtakarítási lehetőség. Az ultrahangos hegesztési, illetve vágási technológia többfunkciósan használható. Az innovatív eljárást évek óta alkalmazzák az autóiparban, az orvostudományban és a higiéniai ágazatban vágáshoz, stancoláshoz és hegesztéshez. Így a vágás és a hegesztés egyetlen művelettel lehetséges.

 

Coveris MonoFlex sorozat
Coveris MonoFlex sorozat

 

Az újfejlesztésű gép fenntartható rostanyagból készít csomagolást

A Kiefel GmbH a természetes szálak hőformázással történő feldolgozására fókuszál, bemutatta újfejlesztésű gépeit, amelyekkel fenntartható rostanyagból csomagolást lehet gyártani. A természetes szálakból hőformázással készült csomagolás a műanyag csomagolás alternatívája lehet. Ehhez két berendezést kínál a cég: a természetes rostpép minőségi előkészítésére szolgáló Natureprep KFP sorozatot és a Natureformer KFT. sorozat gépeit, amelyeken a legkülönfélébb rosttermékek, pl. tálak, csészék, kávékapszulák vagy virágcserepek gyárthatók. A száltermékek alapanyaga vízben oldott cellulóz vagy papír. Ezt formázzák, sajtolják, szárítják és mérettartó csomagolóanyaggá alakítják, amely újrahasznosítható a papíráramban vagy akár komposztálható is. A cég saját anyag- és technológiai központjaiban kutatja, teszteli és optimalizálja mind a szokásos, mind az újfajta természetes szálas anyagokat, valamint a bevonási technológiákat kísérleti berendezések segítségével. Ez olyan megoldásokat eredményez, amelyek az adott vevői igényekhez igazodnak, az anyagtól a gépig.

 

Kiss Rozália