fbpx

Ez a megoldás a targoncavezetők hiányára

Írta: Csomor Zsolt - 2021 július 26.

Az amerikai Kenco vállalat a raktáraihoz nem talál elegendő targoncavezetőt. A munkaerőhiányt a Phantom Auto tech-céggel közösen fejlesztett, videójátékot idéző módszerrel kívánják megoldanii: ezzel a targoncák távolról irányíthatók, vezető nélküliek lesznek.

 

Nemcsak az üzlet, de a társadalom is profitálhat

Akár több ezer kilométerre is lehet munkahelyétől az a targoncavezető, aki a videójátékokhoz használt kormánykerék, pedálsor és kezelőszervek mögött ülve számítógépen keresztül, online vezeti munkagépét. A Kenco logisztikai vállalat ezt a módszert akarja megvalósítani, ehhez pedig a szintén amerikai.

 

ember monitor fejhallgató kormánykerék irányítókar
Kép forrása: Phantom Auto

 

Az Egyesült Államokban nincs elég alkalmas targoncavezető, főleg Atlanta, Chicago és Memphis városában. Egy felmérés szerint a raktározás területén jelen lévő cégek 60 százaléka ugyanezt tapasztalja. A Phantom Auto társalapítója, Elliot Katz szerint cége megoldása megnyitja a munkaerőpiacot. Távolról dolgozva ugyanis nincsenek földrajzi korlátok, továbbá emelkedhet a nők és a fogyatékkal élők aránya a szakmában – mondta Kristi Montgomery, a Kenco innovációért és kutatás-fejlesztésért felelős alelnöke. A távvezérelt targoncák ötlete mindezen kívül természetesen jelentős növekedést hozna a termelékenységben is, hiszen a dolgozónak nem kell utaznia, és bárhol bevethető, ahol épp szükség van ráolvasható a Forbes és az autopro.hu oldalon.