fbpx

Büntetőadó a műanyag hulladék csökkentéséért

Írta: Csomor Zsolt - 2021 július 28.

Az izraeli kormány rövid idő alatt 40 százalékkal szeretné csökkenteni a műanyag hulladékot, ezt a célt szolgálná egy mostani adóemelés is. A környezetvédelmi minisztérium szerint egy átlagos izraeli állampolgár ötször annyi műanyag hulladékot termel, mint egy EU-s lakos.

 

40 százalékkal kellene csökkenteni a felhasználást

Az izraeli kormány tisztviselői közölték, hogy idén megdupláznák az eldobható műanyag termékekre (nejlonzacskókra, szívószálakra, műanyag tányérokra és evőeszközökre) kivetendő adót annak érdekében, hogy meggátolják a környezetre káros anyagok kibocsátásának növekedését.

 

műanyag zacskó kéz nő paprika táska
Kép forrása: Shutterstock

 

Egy izraeli fogyasztó egy év alatt ma átlagosan 7,5 kiló műanyag hulladékot dob ki, ötször annyi, mint az Európai Unió egy átlagos állampolgárának éves műanyag szeméttermelése – figyelmeztetett közös közleményében az izraeli környezetvédelmi és pénzügyminisztérium.

„Lassan belefulladunk az eldobható műanyagokba. Látnunk kell, ennek milyen súlyos hatása lehet a Föld tisztaságára és az életminőségünkre” – fogalmazott Tamar Zandberg környezetvédelmi miniszter. Elmondta azt is, legalább 40 százalékkal kellene csökkenteni az izraeli műanyaghasználatot a következő években – olvasható a szabadeuropa.hu oldalon

Izraelben 2017-ben már egyszer bevezettek egy büntetőadót az eldobható műanyagok egy fajtájára, a bevásárlószatyrokra. Azóta a környezetvédelmi minisztérium szerint 80 százalékkal csökkent a nejlonzacskók használata.

Az új adóemelésről szóló javaslat először az izraeli parlament, a Kneszet pénzügyi bizottságához került, ezután bocsátják szavazásra. Ha elfogadják, a 2022-es költségvetési évben léphet életbe a különadó.