fbpx

A RAKUN Dobozközösség környezetbarát alternatívára buzdít

Írta: Csomor Zsolt - 2021 október 11.

Évente egy átlagos magyar ember 100 kg csomagolóanyagot dob szemétbe, pedig egy kis odafigyeléssel és tudatossággal ez a szám radikálisan csökkenthető lenne. A Csomagolásmentes Naphoz idén csatlakozott a RAKUN Dobozközösség is: céljuk felhívni a figyelmet az egyszer használatos eszközök káros hatásaira, valamint buzdítani a lakosságot és a vendéglátóhelyeket, hogy váltsanak újrahasználható és újratölthető csomagolásra.

 

Fogadj örökbe egy RAKUN dobozt!

Egy cikk szerint évente 8,8 millió tonna műanyag hulladékkal szennyezzük a világ óceánjait. A spanyolországi Cádizi Egyetem kutatói pedig megállapították, hogy az óceáni szemét 80%-át műanyag teszi ki.

 

óceán tenger tengerpart műanyag szemét

 

A műanyag zacskók és PET-palackok után az óceánokban úszkáló harmadik leggyakoribb hulladéktípus az ételcsomagoló edények és evőeszközök. A megdöbbentő mennyiségű elviteles csomagolóanyag okozta szemétért egyébként nem kell az óceánig mennünk: a Tudatos Vásárlók Egyesülete számításai szerint csak Budapesten évente több mint 13 millió darab ilyen műanyageszköz fogy.

A RAKUN Dobozközösség csapata ezért a Csomagolásmentes Nap hetében arra buzdította a lakosságot, hogy tegyen egy környezettudatos lépést a bolygóért például azzal, hogy csatlakozik a többször használható dobozrendszerhez, vagy felhívja erre a környezetbarát csomagolási lehetőségre egy vendéglátóhely figyelmét.

 

ábra
Kép forrása: RAKUN Dobozközösség

 

A RAKUN Dobozközösség útjára indította örökbefogadó programját, amivel azok is támogathatják a hulladékcsökkentés ügyét, akiknek a közelében még nincs RAKUN elfogadóhely vagy rendszertelenül szoktak az elvitel lehetőségével vagy házhoz szállítással élni, de fontos számukra, hogy minél több helyen elérhetővé váljon ez az opció. Nincs más dolgunk, mint letölteni a RAKUN Dobozközösség applikációját (Andoidra vagy iOS-re) és kiválasztani egy előfizetést, majd a kuponkód mezőbe beírni, hogy OROKBE. A kiválasztott összeggel lehet támogatni a projektet. Ezután minden RAKUN nevelőszülő havonta egyszer bepillantást nyerhet dobozának mindennapjaiba. A nevelőszülők minden támogatott hónapban kapnak majd egy képet e-mailen, amin épp lencsevégre kapták örökbefogadott dobozukat.