fbpx

Nem a műanyag a legnagyobb ludas, inkább az ember

Írta: Csomor Zsolt - 2021 november 26.

A műanyag mindennapi életünkhöz tartozik, szinte mindenhol jelen van, napjainkban gyakran éri támadás a környezetre gyakorolt negatív hatása miatt. A probléma azonban az emberrel van, aki nem megfelelően használja. Sajnos a tárgyakat főként addig értékeljük, óvjuk, amíg hasznunkra vannak, de amikor élettartamuk végére érnek, még mindig gyakran rövid úton igyekszünk szabadulni azoktól.

A környezetvédelem az otthonunkban kezdődik

„Fontos lenne változtatni azon a berögzült elképzelésen, hogy egy műanyag tárgy kizárólag abban a funkcióban létezhet, ahogyan mi találkoztunk vele. A műanyagok egy része ugyanis szinte végtelenszer újrahasznosítható. Mindössze rajtunk múlik, hogy ehhez a saját mikroközegünkben milyen mértékben járulunk hozzá – mondja Kancsár Zoltán műanyagfeldolgozó technológus, a Mould Kft. ügyvezetője.

 

alkatrész futószalag szállítószalag

 

A műanyagok újrahasználásához hozzájárulhatunk, ha az otthonunkban feleslegessé vált, műanyagot tartalmazó tárgyakat szelektív kukában helyezzük el, a műanyag borítású elektronikai eszközöket pedig hulladékudvarban adjuk le. Így kerülhetnek olyan kezekbe, amelyek gondos válogatás után újból felhasználásra kerülhetnek az arra alkalmas műanyagok.

A szétválogatott, újrahasznosításra alkalmasnak ítélt anyagokat különböző tisztítási és kezelési eljárások után ledarálják, granulátumot készítenek belőlük, amelyekből azután a gyártósorokon újabb, hasznos termékek készülhetnek. Ha ez a körforgás újra és újra megvalósulna, jelentős mértékben csökkenthetnénk a valóban hulladéknak minősíthető műanyagok mennyiségét.

Használjuk felelősséggel!

A fröccsöntés a polimerfeldolgozási technológiák egyik legfontosabb alakadási eljárása, amellyel zárt szerszámban történő formaadással tetszőleges alakú 3D alkatrészeket és termékeket gyártanak. A technológia gyakorlatilag hulladékmentes feldolgozást biztosít a hőre lágyuló polimerek plasztikus alakadása révén, a termék pedig újra feldolgozható marad.

Már egy termék megtervezésénél is törekedni lehet arra, hogy a gyártás során minél nagyobb mértékben felhasználható legyen az újrahasznosított műanyag. Funkciótól függően ilyen alapanyagból is kiváló minőségű termékeket, alkatrészeket lehet előállítani. A Mould Kft. többek között televízió-alkatrészeket, talpat és csatlakozófedeleket, többször használatos tányérokat, poharakat gyárt nagy szériaszámban.

 

alkatrész futószalag szállítószalag
Képek forrása: Mould Kft.

 

A vállalat azt is fontosnak tartja, hogy a gyártási ciklus során keletkezett selejt anyagokat is újra felhasználják. Olyan is előfordul, hogy az anyagfajták közötti váltás során vegyes anyag keletkezik, amelyet helyben nem tudnak tovább felhasználni, de az sem megy kárba: a cég partnereinek tevékenysége nyomán hasznosul, a belőle készült granulátum útépítéseknél alkalmazható, sóder helyett.

 

Összeállította: Csomor Zsolt