fbpx

Milyen az idei csokimikulások csomagolása?

Írta: Barna Ferenc - 2021 december 04.

Az ünnepek előtt szokásos ellenőrzéseit megkezdte a fogyasztóvédelem és a Nébih. A csokimikulások csomagolásának, és az előírt jelölések tartalmi kontrollja során mindössze egyetlen csokoládéfiguránál találtak problémát – jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára a minisztériumi közleményében.

 

csolimiikulás
A tartalomra vonatkozó tájékoztatást a csomagoláson fel kell tüntetni (Fotó: Pixabay)

 

A vizsgálati a hagyományos adventi ellenőrzés-sorozat első programpontja

Az előírások szerint egy termék akkor nevezhető csokoládénak, ha zsírtartalma csak kakaóvajból áll, vagy ha mennyiségének legfeljebb huszadrészét teszik ki az egyéb engedélyezett növényi zsírok, például a pálmaolaj vagy shea vaj. Utóbbi esetben a „kakaóvajhoz adott növényi zsírokat tartalmaz” szövegnek kell szerepelnie a címkén, csomagoláson. E jelölést az összetevők listájával együtt, azonos betűméretben, de a felsorolástól világosan elkülönítve kell feltüntetni.

A fogyasztók megtévesztésének minősül, ha a gyártás során használt növényi zsírokra nem hívják fel az előírt módon a vásárlók figyelmét. A kakaóvajon kívüli egyéb zsírokat öt százaléknál nagyobb arányban tartalmazó készítmény nem nevezhető csokoládénak, hanem például éttáblaként vagy bevonómasszaként árusítható.

 

Fontos kiszűrni azokat a termékeket, melyek csomagolásán nincs meg az előírt tartalmi tájékoztató

Az ITM akkreditált élelmiszer és vegyipari laborja évente ellenőrzi megfelelő tájékoztatást, melyet olvasható formában a csomagoláson kell feltüntetni. A termék megnevezése és a címke alapján választanak a fogyasztók. Ezért fontos kiszűrni azokat a termékeket, amelyeken nem tüntették fel a kakaóvajhoz hozzáadott növényi zsírokat, vagy a megengedettnél nagyobb mennyiségben tartalmaznak ilyen anyagot.

Idén tizenhét tej- és három étcsokoládéból készült mikulást vizsgált a labor. Csupán egynek a csomagolásán nem jelezték a felhasznált növényi zsiradékot. Az összes zsírtartalom terméken feltüntetett mennyiségét is ellenőrizték, ezzel kapcsolatos hibát nem találtak. Az eredményeket összegző táblázat a Fogyasztóvédelmi portálon böngészhető.

 

Forrás: MTI
Összeállította: Barna Ferenc