Az élelmiszerek előállítása, szelektálása, csomagolása, tárolása, szállítása és a vevőkhöz való eljuttatása nagy kockázattal járó tevékenység. A vevőnek az eladó garantálja az élelmiszer biztonságot, ehhez azonban neki is meg kell követelnie a beszállítótól, hogy e tevékenységi lánc minden szereplője teljesítse a biztonsági előírásokat.
Ehhez hozták létre a Nemzetközi Élelmiszer Szabványt (angolul International Featured Standard, rövidítve IFS), amely egységes értékelési rendszert alkalmaz a beszállítók minősítésére és kiválasztására. A szabvány előírásainak betartása segíti az élelmiszer előállítókat és kereskedőket termékeik élelmiszer-biztonsági láncának fenntartásában és figyelemmel kíséri a forgalmazott élelmiszer termékek minőségi szintjét.
A rendszer működését, az előírások betartását auditálni is lehet (sőt érdemes is, ha tovább akar lépni a cég a termelésen), mely alapján egy egyéves tanúsítványt kap, ez biztosít zöld utat termékének (saját csomagolással, márkanévvel) a nagykereskedők polcaihoz.
Az IFS tanúsítvány napjainkra piaci elvárás, a termék ezzel lesz versenyképes, ugyanis az alábbi előnyökkel rendelkezik a cég, ha sikeresen auditált:
- nemzetközileg elismert tanúsítványa biztosíték kereskedők, ezáltal a vevők számára;
- a tanúsítványt harmadik, független, az élelmiszerláncban nem érdekelt szervezet adja ki, ezzel erősíti a cég iránti bizalmat;
- a sikeresen auditált cég bekerül az IFS nyilvántartásába, ott a kereskedők által ellenőrizhető;
- marketing célra használhatja a szabvány logóját nyomtatott vagy elektronikus formában egyaránt;
- a tanúsítvány igazolja a jogszerűséget, a minőséget és a biztonságot, ezzel erősíti a termék iránti bizalmat;
- lehetőséget ad a termelőknek, hogy a kereskedők felé igazolják a megfelelőséget, amit tovább tud a kereskedelem érvényesíteni a vásárlók felé.
Kinek kell IFS tanúsítvány: aki élelmiszert termel, állít elő vagy dolgoz fel; aki ömlesztett terméket kezel; aki élelmiszerek csomagolását végzi.
A sikeres audithoz hosszú út vezet, az ellenőrzés során az alábbi területekre térnek ki:
- a cég szervezeti struktúrája, működése, a vezetés-irányítási rendszere;
- vevőközpontúság;
- minőségirányítás;
- élelmiszer-biztonság (HACCP);
- humánerőforrás kezelése (feladat és felelőségi kör meghatározása, képzés, higiéniai előírások…);
- termékspecifikációk, receptúrák, termékfejlesztés, módosítások;
- termék minőségi ellenőrzése;
- telephely, külső környezet;
- üzem, belső környezet, előállítás során alkalmazott gépek, technikák, anyagok, azok tárolása;
- csomagolás és jelölő címke;
- ivóvízellátás;
- hulladékkezelés;
- kártevők elleni védekezés, monitorozás;
- nyomonkövethetőség, visszahívhatóság;
- és mindezek pontos, követhető, hitelesített, meghatározott időszakonkénti dokumentálása.
Most csak a csomagolásra és a jelölő címke tartalmára térjünk ki.
Alapszabályok:
- meg kell határozni a csomagolóanyag kulcsfontosságú paramétereit, a veszélyelemzésnek, a kapcsolódó kockázatoknak és a felhasználási szándékoknak megfelelően;
- a csomagolás során alkalmazott minden anyag részletes termékspecifikációjával rendelkezni kell, és ennek összhangban kell lennie a hatályos, vonatkozó jogszabályokkal (ezt a beszállítótól, forgalmazótól kell beszerezni, a termék előállítója köteles elkészíteni);
- a csomagolás során alkalmazott minden anyag megfelelőségi igazolásával rendelkezni kell, mely hatással lehet a nyersanyagra, a félkész- vagy késztermékre (ezt szintén a beszállítótól, forgalmazótól kell beszerezni, a termék előállítója köteles elkészíteni vagy elkészíttetni, a szükséges bevizsgálásokat elvégeztetni);
- igazolni kell a csomagoló anyagok megfelelőségét a veszélyelemzés és a kapcsolódó kockázatok alapján (érzékszervi bírálatok, tárolási kísérletek, kémiai vizsgálatok, migrációs tesztek);
- biztosítani kell, hogy a csomagoló anyag teljesen feleljen meg (méretében, minőségében, funkciójában) az előállítandó terméknek;
- a csomagoló anyag mozgását (bevételezéstől a felhasználásig) ellenőrizni, pontosan, követhetően dokumentálni kell;
- a csomagoláson a hatályos jogszabályi előírásoknak megfelelő jelölés információkat fel kell tüntetni, azoknak kitörölhetetlennek kell lennie, valamint a termékspecifikációval kell összhangban lennie, ezt rendszeresen ellenőrizni kell, annak tényét pedig dokumentálni.
A jelölő címkének tartalmaznia kell:
- a termék nevét;
- összetevők felsorolását;
- nettó mennyiségét;
- fogyaszthatósági időt;
- felhasználási útmutatót;
- a termék előállítójának nevét és címét, elérhetőségét;
- tápértékjelölést.
Bizonyos élelmiszertípusoknál, alkohol tartalmú italoknál egyéb, speciális tartalmat is írhatnak elő az EU-s vagy nemzeti jogszabályok.
A témában kötelező és alkalmazandó előírások: a termékek csomagolására és címkézésére vonatkozó EU-s jogszabályok, valamint a csomagolás tekintetében hatályos Kormányrendelet.