fbpx

Többet is fizetünk érte, ha környezetbarát a csomagolás

Írta: Csomor Zsolt - 2021 december 19.

A Rondo Hullámkartongyártó Kft. legfrissebb reprezentatív kutatása szerint a magyar lakosság több mint egyharmada a környezetbarát csomagolást használó márkákat részesíti előnyben. Sőt, 74%-a többet is hajlandó fizetni egy fenntartható borításban lévő termékért. Az is kiderült, hogy a magyarok 88%-a tesz fenntarthatósági lépéseket az ünnepek alatt. A közvélemény szerint a papír és a hullámkarton a legkörnyezetkímélőbb csomagolóanyag.

 

Idén karácsonykor többet ésszel, mint szeméttel

Közeleg a karácsony, amikor jelentősen megnő a csomagolási, valamint a háztartási hulladék mennyisége, hiszen rengeteg műanyag és papír kerül a szemétbe. Nem mindegy azonban, hogy milyen csomagolások kerülnek a szemétbe, és hogyan szelektáljuk az otthoni hulladékot.

 

papír csomagolás ajándék dísz
Kép forrása: Rondo

 

A kormányok világszerte erős fenntarthatósági kommunikációba kezdtek, és számos helyen – hazánkban is – betiltották az egyszer használatos műanyagokat. A Rondo Hullámkartongyártó Kft. legfrissebb, 16-59 éves korosztály körében végzett reprezentatív kutatása azt vizsgálta, milyen hatása volt az edukációnak a hazai lakosságra, hogyan változtak ezen a téren a vásárlói szokások, és figyelnek-e a fenntarthatóságra az ünnepek alatt.

A felmérésből kiderült, hogy a hazai lakosság több mint egyharmada részesíti előnyben azokat a termékeket, amelyeknek környezetbarát a csomagolása. Habár az ár még mindig elengedhetetlen szempont a vásárlásnál, a megkérdezettek 74%-a fizetne többet egy termékért annak érdekében, hogy környezetkímélő csomagolásban kapja kézhez – olvasható a Rondo Hullámkartongyártó Kft. közleményében.

„Örömmel látom, hogy a kitöltők mintegy 62%-a szerint a – teljes mértékben újrahasznosítható – hullámkarton és a papír a legkörnyezetbarátabb csomagolás, amelyet 20%-kal az üveg, majd 5%-kal a fém követ. A kutatás jól mutatja, hogy a fenntarthatósággal kapcsolatos edukáció meghozta a gyümölcsét, hiszen a válaszadók csupán 2-2%-a jelölte meg a műanyagot és a hungarocellt, mint legzöldebb csomagolóanyagot” – mondta Miklós Zsolt, a Rondo Hullámkartongyártó Kft. ügyvezető igazgatója.

 

Összeállította: Csomor Zsolt