fbpx

Nagyot ugorhat a hullámkarton piaca

Írta: Csomor Zsolt - 2022 február 25.

Előrejelzések szerint a következő években tovább növekedik a jelenleg is virágzó hullámkartonipar. Míg egyes szakértők 2,44, mások 5,9%-os összetett éves növekedési rátát jósolnak a hullámkarton számára. Ez globálisan több mint 30 milliárd dollár pluszt jelenthet 2027-ig.

Több ok is áll a növekedés hátterében

A hullámkarton jelenleg is az egyik legnépszerűbb csomagolóanyag a zöldségek, gyümölcsök, készételek, palackozott folyadékok és édességek kereskedelmében. Nemzetközi felmérések szerint pedig további növekedés és bővülés várható az iparban.

papír, gép, papírgyártó, üzem, ember
Képek forrása: Rondo Hullámkartongyártó Kft.

A világ egyik vezető stratégiai tanácsadó és piackutató vállalata, az IMARC Group  2021-ben 193,8 milliárd amerikai dollárra becsülte a hullámkarton dobozok globális piacát, 2027-ig pedig szakértőik 31,2 milliárdos növekedést jósolnak, ami 2,44%-os összetett éves növekedési rátát jelent. Egy hasonló, az MRFR  kutatócég által készített előrejelzés 5,9%-os rátát jövendöl a hullámkarton csomagolások piacán, ami így globális szinten 2030-ig a 348,9 milliárd dollárt is elérheti – olvasható a Rondo Hullámkartongyártó Kft. közleményében.

A várható gyarapodás hátterében az elemzők több okot is megneveztek: a gyártási technológiák folyamatos fejlődése, a gazdasági növekedés, a fellendülő e-kereskedelem, az egyre népszerűbb házhoz szállítások, a fogyasztók és a vállalatok fenntarthatósági törekvései, valamint az államok zöld programjai is mind jelentős szerepet játszanak.

Nem elhanyagolható tényezők a kutatási és fejlesztési innovációk sem, hiszen a korszerű gyártási konstrukcióknak és nyomdai technikáknak köszönhetően egyre minőségibb és dekoratívabb hullámkarton csomagolások jelennek meg a piacon, mely széles körű választási lehetőséget biztosít a cégek és a fogyasztók számára. Mára a vállalatok szinte minden esetben alkalmazhatnak termékeikhez és igényeikhez igazodó környezetbarát csomagolást, ami hatalmas előnyt jelent raktározásban, és az eladáshelyi értékesítésben. A konstans fejlődés pedig újabb területek kiaknázására kínál lehetőségeket: az élelmiszerek, az italok, a testápolás, a gyógyszeripar és az egészségügy területén az utóbbi években megfigyelhető fellendüléssel egyidőben növekszik a hullámkarton piaca is.

papír karton hullámkarton gép gyár üzem ember

 „A vásárlók egyre kevésbé emelnek le olyan terméket a polcról, amit nem környezetkímélő csomagolásban kínálnak. A vevői igényekkel párhuzamosan azonban az állami döntéshozók magatartása is pozitív irányba változik: a környezetre káros csomagolóanyagok korlátozása és kiszorítása mellett különböző támogatásokat és programokat indítanak, melyek a hullámkartonhoz hasonló fenntartható csomagolások piacának növekedését szolgálják” – mondta Miklós Zsolt, a Rondo Hullámkartongyártó Kft. ügyvezető igazgatója.

Összeállította: Csomor Zsolt