fbpx

Nem átok, csak használjuk felelősen a műanyagot

Írta: Csomor Zsolt - 2022 április 21.

Nem lehet a műanyagot száműzni a modern gazdaságból csak azért, mert a szemetelés egyik legveszélyesebb formáját táplálják. Túl kell lépni azon a fogalmon, hogy valami eldobható, helyette az újrahasznosíthatóra kell átállni.

Számos iparág számára kiváló alternatíva

A hazai magyar műanyag-feldolgozók Nyugat-Európából importálnak jó minőségű reciklált alapanyagokat, mert itthon a szelektív hulladékgyűjtés még nem kellően hatékony – mondta a Világgazdaságnak Toldy Andrea, a Magyar Műanyagipari Szövetség (MMSZ) elnökségi tagja, a BME Polimertechnika Tanszék egyetemi docense. Ez is mutatja, hogy a műanyag nélkülözhetetlen a modern gazdaságban, csak felelősen kell használni.

A polimerből készült karbantartásmentes csapágyak könnyű, biztonságos és kenésmentes megoldást jelentenek (Kép forrása: Műszaki Magazin)

Szembetűnő a túlcsomagolás jelensége, ugyanakkor számos iparág fejlődése lehetetlen lett volna nagy teljesítményű polimerek nélkül: gondoljunk az elektronikára, a számítástechnikára vagy az orvostechnikára. A megújuló energiaforrások hasznosítása sem oldható meg polimerek nélkül, ilyen például a szálerősítésű polimer kompozitokból készülő szélkerekek. Továbbá a közlekedési eszközök tömeg- és fogyasztáscsökkentésében is hatalmas a szerepe a kis sűrűségű polimer alkatrészeknek.

A fém alkatrészek polimer kompozitra történő cserélése a súlycsökkentés mellett nagyobb tervezési rugalmasságot is jelent. Nagymértékben csökken az alkatrészek száma, ritkábban igényel karbantartási ellenőrzést, továbbá jobb kabinnyomást és nagyobb kabinteret eredményez.

A fenntartható gazdaságra történő átállás szükségessé teszi, hogy a termékek tervezésének, gyártásának folyamatát is átgondoljuk. Fontos, hogy a polimereket ott használjuk fel, ahol valóban szükség van rájuk. Ugyanakkor egyetlen anyagcsoportot sem szabad azért hibáztatni, mert az emberek eldobják, legyen szó papírról, fémről vagy műanyagról. Itt az ideje, hogy töröljük a szótárunkból az eldobható kifejezést és helyette bevezessük az újrahasznosíthatót.

Összeállította: Csomor Zsolt