fbpx

Papírpalackba költözhet a jól ismert ketchup

Írta: Csomor Zsolt - 2022 június 16.

A Heinz újrafeldolgozható palackot fejleszt a Pulpex nevű céggel közösen. Az új, környezetbarát csomagolás alapanyaga 100 százalékban fenntartható módon beszerezhető fapép lesz. A papírpalack állítólag teljesen PET-mentes lesz.

A problémát a szeparáló közeg jelenti

A papírpalack-gyártás során a legnagyobb kihívást az a bevonat kifejlesztése jelenti, amely az érintkezés miatti kölcsönös migrációt elkerülendő, tartósan elkülönítheti a tartalmat a csomagolástól. Ezek a bevonatok jelenleg általában műanyagból készülnek, ami miatt a palackok reciklálása komoly akadályokba ütközik.

palack doboz
Kép forrása: Heinz

A Pulpex a BASF-fel közösen viszont olyan belső borítás kialakításán dolgozik, amely állítólag PET-mentes lesz. Azt azonban még nem tudni, hogy a Heinz ketchup befogadására szolgáló Pulpex palackban pontosan milyen burkolat tölti majd be a szeparáló közeg szerepét – olvasható a Packaging Euope oldalán és a STOREinsider fordításában.

Megannyi cégóriáshoz hasonlóan, a Kraft Heinz Company is számos nagyra törő környezetvédelmi célt tűzött ki maga elé. Így 2025-ig az összes csomagolását újrahasznosíthatóvá, újrafelhasználhatóvá vagy komposztálhatóvá kívánja tenni.

Összeállította: Csomor Zsolt