fbpx

Gigantikus számú klímasemleges teherautót rendelt egy cég

Írta: Csomor Zsolt - 2022 augusztus 17.

A német GP JOULE vállalat 5000 darab hidrogénhajtású teherautót rendelt a Clean Logisticstől, amiket az elkövetkező öt évben vehet át. A mérföldkőnek számító vásárlás jelenleg a világ legnagyobb hidrogén-elektromos teherautók szállítására vonatkozó szerződése.

Klímasemleges áruszállítás egy kézből

A vásárlással kapcsolatos sajtóközleményében a GP JOULE elmondta, hogy a keretmegállapodás teljes volumene az egyszámjegyű euro-milliárdos tartományba esik. A teherautók átvétele után a GP JOULE kiközvetíti azokat a logisztikai és kereskedelmi ügyfelei számára.

nyerges vontató
kep webre: Kép forrása: GP Joules

A vállalat arról is beszámolt, hogy ezzel a beruházással a jövőben egy kézből kínálhat mindent, ami a klímasemleges teherszállításhoz szükséges. A zöld hidrogén előállítása és beszerzése megújuló energiákból történik, és a teherautók hidrogéntöltő állomásait már építik.

A GP JOULE becslései szerint az 5000 hidrogén-teherautóból álló flottája évente több mint 325 000 tonna CO2-t képes megtakarítani. Az adat 100 000 kilométeres éves futásteljesítményen és 100 kilométerenként 25 liter gázolaj-fogyasztáson alapul.