fbpx

Új gyártóval bővült a DOROTI PACK portfóliója

Írta: Transpack-2022/VI. lapszám cikke - 2022 december 27.

A DOROTI PACK Kft. termékbemutató nyílt napot tartott annak apropójából, hogy immár a japán NIPPON Career Industry Co.Ltd. húsipari szeletelőgépeit is forgalmazza. Az érdeklődők a rendezvényen munka közben is megtekinthették a gépeket, amelyeket saját termékeikkel is kipróbálhattak.

70 darab legyártott DorPack csomagológép

A DOROTI PACK Kft. csóti telephelyére invitálta partnereit, hogy olyan, a termékportfóliójában új gyártó szeletelőgépeit mutassa be, amelyekkel fagyasztás nélkül szeletelhetnek különféle húsárut, egészen vékonyra is.

A gyakorlati bemutató előtt Bakó Pallang Alpár röviden bemutatta a céget, amely több mint negyed évszázados tapasztalattal rendelkezik a síkfóliás mélyhúzó csomagológépek gyártása és szervizelése területén. A minőségbiztosítási vezető hangsúlyozta, a családi vállalkozás célja, hogy partnereit magas minőségű csomagoló- és feldolgozógépekkel szolgálja ki főként az élelmiszeriparban, de más ipari területen is.

A DOROTI PACK egyedi fejlesztéseket is vállal

A cég életében a 2004. év hozott nagy változást, amikor az Európai Unióhoz csatlakozva, az uniós forrásoknak köszönhetően felmerülő igényeket kielégítve új és egyedi DorPack mélyhúzó csomagológépek fejlesztésébe és forgalmazásába kezdhettek. Azóta 70 darab mélyhúzó csomagológépet gyártottak, melyek közül még az első legyártott is dolgozik a mai napig.

A csomagológépek gyártása mellett felújítással, szervizeléssel, termékberakó robotok gyártásával, valamint élelmiszeripari feldolgozógépek forgalmazásával is foglalkozik a DOROTI PACK Kft. Továbbá egyedi fejlesztéseket is vállalnak (például automata termékberakó robotok, különböző címkéző rendszerek és csomagsoroló berendezések). Fontos számukra, hogy az ügyfél a leggazdaságosabb megoldást kapja mind értékesítés, mind pedig üzemeltetés tekintetében.

Csupán néhány a sok közül

Néhány gyártót is megemlített Bakó Pallang Alpár, amelyeknek termékeit forgalmazzák. Ezek közül kettő spanyol gyártó: az AK RAMON 1957-ben alapított családi vállalkozás, amely főként kisebb feldolgozógépeket (darálók, keverők, töltők, kamrás csomagológépek és tálcazárók) készít. A másik spanyol partnerük a széles termékpalettával rendelkező Finova, melynek termékei közül a DOROTI PACK legtöbbet a nagyüzemi alkalmazásra fejlesztett szeletelőgépekből értékesít.

A német-amerikai JBT SCHÖDER különböző pácolótechnológiai megoldásait, valamint a német JBT TIPPER TIE vállalat termékeit is forgalmazza a DOROTI PACK. Utóbbi az asztali klipszelőtől a kezdve, a teljesen automata, akár forgóasztalos klipszelő állomásokig kínál különféle megoldásokat. A szerb székhelyű, szerb-amerikai Stantech pedig a legkülönfélébb másodlagos csomagolást kínálja a kartondoboz-hajtogatótól kezdve, a raklapozóig.

Kizárólag csont nélküli terméket szeletelhet a NIPPON CAREER géppel

Robusztus, energiahatékony gép Japánból Pallang Sándor, a DOROTI PACK Kft. ügyvezetője örömmel jelentette be, hogy cégük immár a NIPPON CAREER IndustryCo, Ltd., vállalat gépeit is forgalmazza. A japán vállalat több mint 50 éves húsipari tapasztalattal rendelkezik, 70 százalékos piaci részesedést, valamint több mint 1000 darab telepített gépegységet tudhat magáénak a japán és a tajvani piacon. Az európai piacon viszont még kevésbé elterjedtek a termékei.

A NIPPON CAREER nem az Európában megszokott, sarló-, illetve körkéses megoldást alkalmazza, hanem egy folyamatosan forgó szalagkést, miközben a szeletelendő terméket mozgatja a gépben. Ez a technológia hasonlóan működik, mint az olló. Az élezést akár termelés közben is elvégzi néhány másodperc alatt, valamint vízsugaras mosással tartja tisztán a kést, meghosszabbítva annak élettartamát, miközben ennek köszönhetően a vágási minőség is javul. A NIPPON CAREER szeletelők alacsony gyártási veszteség elérésére képesek. Nem igénylik a szeletelendő termék fagyasztását, ami jelentősen növeli az energiahatékonyságot. Az viszont nagyon fontos, hogy a szeletelendő termék nem tartalmazhat csontot!

A szeletelt termékeket DorPack C5680-as mélyhúzó csomagológéppel csomagolták

A robusztus NIPPON CAREER szeletelőgépek teljes egészében Japánban készülnek, kezelésük és karbantartásuk egyszerű. Nyolcórás műszakkal számolva a szalagos kés élettartama 7-10 nap: ennek éves költsége mintegy fele az Európában elterjedt gépekhez képest. A szeletelőgépek alkatrészellátása biztosított. A DOROTI PACK Kft. a szervizelést is vállalja abban az esetben, ha tőlük vásárolják a gépet.

Az elméleti bemutató után következett a gyakorlati: a NIPPON CAREER gépekkel hasaljból szeleteltek bacont, de kipróbálták csirkemellel, szalámival, karajjal és tarjával is. Kiválóan tették a dolgukat még az egészen vékony, akár 1 mm-re szeletelésnél is.

A szeletelt termékeket DorPack C5680as mélyhúzó csomagológéppel csomagolták. A DorPack gépek professzionális megoldást nyújtanak a vízszintes mélyhúzásos csomagolástechnológia területén. A síkfóliából kialakított mélyhúzott formák csomagjai hatékonyan alkalmazhatók széles termékskálán, például hús-, tej-, sütő-, gyógyászati és ipari termékek esetében.

A NIPPON CAREER szeletelőgépek kiválóan debütáltak a DOROTI PACK nyílt napján, bizonyára az európai piacon is nagy jövő előtt állnak.

Csomor Zsolt