fbpx

AMR-ek térhódítása: az elektronika hajtja előre az ipart

Írta: Kohout Zoltán - 2023 február 18.

Autonóm mobil robotok nélkül aligha őrizhető meg a versenyképesség a logisztikai szektorban – jósolja a MiR egyik szakembere.

automatizált raktár

Érthető és elkerülhetetlen az automatizálás

Számos iparágban rendkívül gyorsan megy végbe a digitális átalakulás, ám sehol sem gyorsabban, mint az elektronikai iparban – idézi a World Robotics Report 2022 jelentését a Logisztika.hu. Az egyre rövidülő innovációs ciklusokhoz rugalmas, gyorsan telepíthető és alacsony költséggel üzemeltethető rendszerekre van szükség. A cél, hogy az elektronikai termékek és félvezetők gyártói versenyképesek maradhassanak. A robotok használata mennyiségben és technológiában is nagyot fejlődik, amit az olyan objektív hatások is erősítenek, mint például a világjárvány. A gyártó- és logisztikai ágazatok az emberi munkaerő korlátai, kockázatai miatt érthető módon fordulnak a gépesített, automatizált megoldások felé. Két éve például az autóipar elvesztette pozícióját az elektronikai iparral szemben, mint az ipari robotok legnagyobb ügyfele, vagyis az elektromos/elektronikai ipar lett az ipari robotok fő vásárlója.

Mindenütt szükség van/lesz rájuk

Jesper Sonne Thimsen, a Mobile Industrial Robots A/S (MiR) közép- és kelet-európai területi értékesítési igazgatója szerint az átállásnak az egyik fő oka a robotok által elvégzendő feladatok bővülésében keresendő. A robotikai automatizálás egyre életképesebb gazdasági ajánlatot jelent a szűk haszonkulcs mellett dolgozó elektronikai gyártók számára. A robotok a teljes értéklánc és gyártási ciklusban megoldás a fémforgácsolástól a miniatűr alkatrészek összeszerelésén és minőségellenőrzésen keresztül a késztermékek csomagolásáig és raklapozásáig, valamint az alkatrészek és áruk az üzemben való szállításáig.

automatizált raktár

Át- és felértékelheti az emberi munkaerőt

Hogyan segítenek az AMR-ek az elektronikai gyártóknak versenyképességük megőrzésében?

Bár az automatizálás jól bevált az elektronikai és félvezetőiparban, az ágazat vállalatai továbbra is profitálhatnak az e területen véghezvitt folyamatos fejlesztésekből. Autonóm tájékozódásukkal az AMR-ek menet közben alkalmazkodnak a dinamikus körülményekhez, és elkerülik a költséges torlódásokat. Teljes műszakban dolgoznak és automatikusan töltik magukat, szinte folyamatosan használhatók, s ugyanabban a térben dolgozhatnak, mint emberi kollégáik, és mivel nincs szükségük külső irányításra. Mivel továbbá az anyag- és árumozgatás nem termel értéket, az AMR-ek révén az alkalmazottak nagyobb értékű feladatokra átcsoportosíthatók. Ezzel növelhető a termelékenység, és jelentős megtakarítás érhető el.

forrás: logisztika.hu