fbpx

Infrastruktúra, gépek és utánpótlás a fókuszban

Írta: Transpack-2023/I. lapszám cikke - 2023 március 08.

A jelentős hazai gépkereskedő, az AXIÁL Kft. az AgrárgépShow kiállításon mutatta be terveit és eredményeit, miközben közel 100 gépet ki is állított, és leleplezte az utánpótlás-nevelési projektjük legújabb kampányarcait, a Galaxiál Hőseit. A fejlesztések idén sem állnak meg, a tavaly átadott épületek mellett további 4000 négyzetméterrel tervezik bővíteni szervízkapacitásukat.

Újabb fejlesztéseket jelentettek be

Az AXIÁL Kft. sikeres évet zárt 2022ben: éves nettó forgalma elérte a 155 milliárd forintot, ami jelentős növekedést jelent a cég korábbi eredményeihez képest. Építőgépből 467 darabot, betakarítógépből 138 darabot, mezőgazdasági anyagmozgató gépből 107 darabot értékesítettek, alkatrészforgalmuk pedig az előző évben elérte a 37 milliárd forintot.

2022-ben igen élénk kereslet mutatkozott a kínálatunkban szereplő eszközök és szolgáltatások iránt, így eredményes évet zártunk. A sikerek hátterében elsősorban a magyar mezőgazdasági szereplőket segítő precíziós gazdálkodási állami támogatás hajtóereje állt. Ugyanakkor a forgalmat szintén növelte, hogy 2022-ben továbbra is kiszámíthatatlan gazdasági helyzetben és az év során kialakult inflációs szituációban a partnereink igyekeztek stabilabb befektetésekbe helyezni forrásaikat, erre az egyik alternatíva pedig a gépbeszerzés” – mutatott rá az eredményeket elemezve Pintér Zsolt, az AXIÁL Kft. ügyvezetője.

A pozitív trendek ugyanakkor gyártói oldalon a tavalyi év során még jelentős mértékben találkoztak gépgyártási és logisztikai problémákkal, illetve a vásárlóerőt kifejezetten gyengítette a valutaárfolyamok kedvezőtlen változása. Ezekre a kihívásokra gyors és hatékony stratégiával reagált a nagyvállalat – például nagyobb volumenű készletek kialakításával, kedvező finanszírozási feltételekkel, illetve kölcsönös gyártói együttműködések segítségével, melyek biztosították azt, hogy a legnehezebb hónapokban is el tudták látni gépekkel és alkatrészekkel partnereiket.

Az ismert influenszer is nagy sikert aratott

Az AXIÁL Kft. a budapesti AgrárgépShow legnagyobb kiállítójaként január végén a Hungexpo D pavilonjában, összesen 5000 négyzetméteren várta partnereit és az érdeklődőket. A látogatók Vályi István (műsorvezető – speedzone, újságíró, influenszer) vezetésével részt vehettek minden nap az AXIÁL 5-let Show-n, ahol a KingaFit koreográfiájával 5 műszaki innováció is bemutatásra került.

Vályi István

Fejlesztések a telephelyeken

Az AXIÁL Kft. november végén adta át legújabb, a miskolci épületegyüttes szerepét átvevő telephelyét Felsőzsolcán, amely a legmagasabb technikai szinten bővíti a cég regionális kapacitásait, a munkavállalók számára is kimondottan komfortos környezetben. Az 1,3 milliárd forintos, zöldmezős beruházással épült központban a műhelycsarnok, irodaépület, értékesítési tér és a raktárak mellett géptároló és 1500 négyzetméteres kiállítótér is helyet kapott.

Baján, az AXIÁL Kft. központi telephelyén decemberben avatták a régió mobilszervizesei számára készült új műhelyt, amely 830 négyzetméter területen fogadja a 12 ipari kapun keresztül közlekedő gépeket. A beruházásoknak köszönhetően a cég szervízműhely-kapacitása immár 17 ezer négyzetméterre nőtt. Az AXIÁL Kft. idén a székesfehérvári, szolnoki és pécsi telephelyein, valamint a bajai központ „O” épületében is műhelybővítéseket tervez, amelyek következtében az év végére a szervíztevékenységhez tartozó összes alapterület 21,7 ezer négyzetméterre bővül.

Fókuszban az utánpótlás és a hősök

A jövő szakemberhiánya hosszútávon azonban a jelenlegi gazdasági válságnál is súlyosabb következményekkel járhat. Épp ezért, az AXIÁL Kft. a partnereivel együtt már több mint egy évtizede komoly erőfeszítéseket folytat az utánpótlás-nevelés érdekében, amely jegyében támogatja az Euroskills szakmai versenyt is.

A fiatalokat célzó aktivitások fontos részét teszik ki a közösségimédia-megjelenések. Az AXIÁL Kft. formabontó, média- és influenszer-együttműködésekre is építő megoldásainak köszönhetően a követőszámok is figyelemfelkeltők az egyes csatornákon (Facebook, Instagram, Tik-Tok, YouTube, LinkedIn). Legújabb projektjében pedig a 6 éven felüli gyerekeket megcélzó Galaxiál Hősei (Csipesz, Tempó és Krova) különböző területekről érkezve, a jövőben oldják meg a hétköznapi helyzeteket, kimondottan szórakoztató formában.

Szervizdíjak a legjobbaknak

A kiállításon az AXIÁL Kft. is kiosztotta saját szervizdíjait a legjobban teljesítő partnerei részére. Az idén a Nyakas Pince Zrt., a Zom Kft. és a Geo-Fríz Kft. képviselői vehették át az elismeréseket az AXIÁL Kft.-t családi vállalkozásként irányító Harsányi családtól.

díjak

Bajáról indult, de már „határtalan”

Az 1991-ben alapított cég az egyik vezető mezőgazdasági- és építőgép-kereskedelemmel foglalkozó vállalat Magyarországon. A családi tulajdonban lévő magyar vállalat 19 hazai telephellyel rendelkezik, központja Baján található. Az AXIÁL Cégcsoporthoz tartozik a 2001-ben alakult MANAX Kft, valamint a 2007-ben létrejött AXIÁL Financial Services Kft. is. A cégcsoport kínálatában tevékenységeihez köthető olyan értéknövelt szolgáltatások találhatók meg, mint például használtgép- és alkatrészkereskedelem, szervizhálózat-üzemeltetés, gépbérleti-, finanszírozási-, valamint precíziós gazdálkodási megoldások. A vállalatnak a szomszédos régiókban is van érdekeltsége, leányvállalatai, a szlovák HRIADEL’ és a román MUNAX cégek révén.

Összeállította: Sándor Ildikó