fbpx

Indiai női tehergépkocsi-vezetők hazánk útjain…

Írta: Csomor Zsolt - 2023 március 11.

Havonta mintegy 650 ezer forint fizetést ígérnek azon az indiai nők számára, akik szeretnének tehergépkocsi-vezetői jogosítványt szerezni hazájukban, hogy azután a dán Baton Transport magyar leányvállalatánál állhassanak munkába.

Egy hirdetésre jelentkező asszony adta az ötletet

A dán Baton Transport fuvarozó vállalat sofőrhiány miatt a magyar leányvállalata számára keres első körben 25 olyan indiai nőt, aki szeretne Európában teherautóvezetőként dolgozni. Amennyiben ez a projekt sikeres lesz, a cég akár 800 nőt is felvenne a következő öt évben. A Times of India tudósítása szerint a jelentkezőkkel szemben az általános iskolai végzettség és a csekély angol nyelvtudás az elvárás. A jogosítvány azért nem, mert Indiában gyakorlatilag nincsenek női tehergépkocsi-vezetők.

nők repülőgép repülőtér bőrönd
Kép forrása: The Economic Times

A képzést Indiában kapják meg a jelentkezők, a leendő fizetésük forintra számolva pedig árfolyamtól függően mintegy 652 ezer forint lesz, amiért egy héten öt napot kell dolgozniuk. Egy munkanap 15 órából áll, amiből 2×4,5 órát tölthetnek vezetéssel – olvasható a Trans.iNFO oldalán.

A nőknek a családjuk nélkül kell megkezdeniük a munkát Magyarországon, de itt tartózkodásukkor kaphatnak olyan vízumot, amellyel közvetlen családtagjaikat maguk után hozhatják.

A Baton Transport azért éppen a magyar leányvállalatot választotta a kísérletre, mert a Bányai & Panrtners Consulting segítségével korábban már elkezdtek kamionsofőröket verbuválni Indiában. Amikor a hirdetésre jelentkezett egy asszony is – akinek teherautóra jogosítványa nem volt, viszont elszántsága annál nagyobb –, akkor jutott eszükbe ez az ötlet – mondta Claus Normann Hansen, a dán vállalat ügyvezető igazgatója a Trans.iNFO megkeresésére.