fbpx

Az öt legfontosabb logisztikai innováció 2023-ban

Írta: Transpack-2023/I. lapszám cikke - 2023 március 20.

A fuvarozóknak innovatív szemléletet kell kialakítaniuk a logisztikai iparág aktuális problémáival kapcsolatban, hogy hosszútávon fenntarthassák működésüket. Megmutatjuk a 2023-as év azon trendjeit, amelyek nagyobb hatással lehetnek a logisztikai üzletágra.

robot

A logisztika jelentősége

A logisztika azért fontos, mert segíti a vállalkozásokat abban, hogy árukat és szolgáltatásokat vigyenek át a termelésből a fogyasztásba. A logisztika kritikus szerepet játszik az ellátási láncban, mivel biztosítja, hogy az árukat és anyagokat a megfelelő helyre, a megfelelő időben és a megfelelő mennyiségben szállítsák. A hatékony logisztikai rendszer elengedhetetlen ahhoz, hogy a vállalkozások megőrizzék pozíciójukat a mai globális piacon. A jól működő logisztikai rendszer segítségével a vállalkozások pénzt takaríthatnak meg, javíthatják ügyfélszolgálatukat és növelhetik versenyképességüket. A logisztika ezért nagy jelentőséggel bír minden vállalkozás számára, cégmérettől függetlenül.

A dolgok internete

Az Internet of Things (rövidítve: IoT vagy magyarul a dolgok internete) technológia az egyik leggyorsabban terjedő innováció a logisztika világában. 2023-ra az IoT még nagyobb mértékben épül be a logisztikai iparba, javítva a hatékonyságot, csökkentve a költségeket. Az IoT-érzékelőket az áruk és termékek mozgásának nyomon követésére fogják használni a teljes ellátási láncban. Ezek a valós idejű adatok lehetővé teszik a jobb döntéshozatalt és a különböző érdekelt felek közötti koordinációt. Az IoT-képes eszközöket különféle logisztikai folyamatok automatizálására is használják a jövőben. Az IoT logisztikai iparágba integrálása hatékonyabb és optimálisabban működő ellátási lánchoz vezet. A dolgok internetével a logisztika végre teljesen ellenőrzött területté válhat, ahol minden olyan tényező semlegesíthető vagy elkerülhető, amely negatívan befolyásolhatja a szállítási folyamatot.

Röviden összefoglalva, a dolgok internete használatának előnyei a logisztikában: megbízható járműkövetés, csökkenthető szállítási költség, továbbfejlesztett ellátási lánctervezés, az emberek biztonsága, a termékbiztonság és a jobb szállítási feltételek.

Mesterséges intelligencia

A mesterséges intelligencia (AI) várhatóan egyre nagyobb teret nyer 2023-ban a logisztikai innovációkban. Sokan arra számítanak, hogy az automatizált raktárak területe lesz az, ahol az AI nagy áttörést érhet el. Ezek a raktárak robotokat fognak használni a rendelések ki- és becsomagolásához, ami gyorsabb és pontosabb megrendelési teljesítést eredményez. Ezenkívül az AI-t a készletszintek kezelésére és a kereslet előrejelzésére is használni fogják. Ez segít biztosítani a készletszint fenntartását és a rendelések időben történő teljesítését.

Az AI technológia továbbra is jelentős hatással lesz a logisztikai szektorra, hozzájárulva például a szállítások felgyorsításához. A mesterséges intelligencia által támogatott logisztikának számos előnye van, és a logisztika minden szakaszában „bekapcsolódhat” az AI. A mesterséges intelligencia a modern világ egyik legforradalmibb technológiája. Világszerte előnyös a vállalkozások számára a hatékonyság növelése és az erőforrások maximalizálása révén. A mesterséges intelligencia a logisztikában is egyre inkább jelen van, ahol számos előnnyel járhat a fejlődő technológiát adaptáló vállalkozások számára. A mesterséges intelligencia a logisztikai iparban gyorsan növekvő terület, amely alapvetően megváltoztathatja a vállalatok működését. Az iparág vezetői élvonalbeli megoldásokat fejlesztenek vezető nélküli járművekhez és más innovatív technológiákhoz. Ezek a fejlesztések számos előnnyel járnak, beleértve a nagyobb hatékonyságot az olyan irányítási feladatokban, mint például a rendelések teljesítése, a készletek pontosságának növelése, a rövidebb szállítási idők és a pontosabb előrejelzési modellek.

Robotika

A robotika olyan kifejezés, amely az intelligens gépek alkalmazását jelenti az ellátási lánc menedzsment folyamatában. Általánosságban elmondható, hogy a robotok rutinfeladatokat, például szállítást, tárolást, komissiózást, csomagolást és útvonaltervezést végezhetnek. A hagyományos ipari robotok és a mesterséges intelligencia által támogatott robotok közötti jelentős ellentét az, hogy utóbbiak bonyolultabb feladatokat is képesek önállóan végrehajtani. Az intelligens robotok bonyolultabb műveletek végrehajtásával fejlődhetnek. A robotika jelentősen megváltoztatta a világot, beleértve a logisztika területét is. Hatása várhatóan csak növekszik az elkövetkező években. Néhány olyan terület, ahol a robotika várhatóan továbbra is az innováció motorja lesz 2023-ban is:

  • az együttműködő robotok fokozottabb használata,
  • a robotok nagyobb volumenű használata az utolsó mérföldes szállításban,
  • továbbfejlesztett raktárkezelés,
  • az autonóm járművek nagyobb mértékű használata,
  • jobb nyomon követés.

Blockchain

A blockchain (blokklánc) használata a logisztikai innovációk fontos része, de még csak a kezdeti szakaszában áll. Az ellátási láncok ésszerűsítésében és az átláthatóság javításában rejlő lehetőségek egyre több vállalkozás figyelmét keltik fel.

A blokklánc egyik legígéretesebb alkalmazása a logisztikában az áruk szállítási láncok közötti mozgásának nyomon követési lehetősége. Másik terület, ahol a blokkláncnak jelentős hatása lehet, a határokon átnyúló fizetések területe. Jelenleg a határokon átnyúló fizetések lassúak és drágák lehetnek a valuták átváltása és a különböző szabályozási rendszereknek való megfelelés szükségessége miatt. A blokklánc-alapú megoldások azonban képesek racionalizálni a határokon átnyúló fizetéseket azáltal, hogy intelligens szerződéseket használnak a valuták átváltására, és automatikusan megfelelnek a szabályoknak. Ez sokkal könnyebbé és gyorsabbá teheti a határokon átnyúló kereskedelmet, és hozzájárulhat az áruk költségének csökkentéséhez.

Végül a blokklánc a logisztikai műveletek biztonságának javítására is használható. A blokklánc alapú digitális aláírások lehetővé teszik a logisztikai műveletben résztvevők személyazonosságának ellenőrzését. Ez segít csökkenteni a csalás és lopás kockázatát, és megkönnyíti az áruk nyomon követését.

A logisztikai ipar blokklánca egy decentralizált nyilvános „főkönyvi rendszer” formájában jelenik meg, amely valós időben rögzíti az összes változást. Ezekkel az adatokkal felvértezve a vállalatok gyorsabb útvonalakat valósíthatnak meg, és optimalizálhatják, valamint biztonságosabbá tehetik a szállítási folyamatukat.

A decentralizált főkönyvek csökkentik a hibákat, és általuk idő takarítható meg. Például az intelligens szerződések lehetővé teszik az érdekelt piaci szereplők számára, hogy olyan megállapodásokat kössenek, amelyek azonnal érvényüket vesztik, ha nem teljesül maradéktalanul valamennyi szerződéses feltétel. Ezek a főkönyvi alapú szerződések növelik az átláthatóságot és a nyereséget, miközben csökkentik a szállítási időt és a költséges hibákat.

A szomszédos Ausztriában néhány évvel ezelőtt indult el egy blokklánc logisztikai kezdeményezés. A logisztikai szektor meghatározó szereplői a piac egyéb szolgáltatóival összeállva (LKW Walter, DB Schenker, EY, BVL, GS1, és az EDITEL) és a Bécsi Üzleti és Közgazdasági Egyetemmel megtámogatva azt szerették volna bizonyítani, hogy a blokklánc technológiával megoldható a szállítmányozási dokumentumok digitalizálása. Az első projektjük a kamionos szállítólevelek blokklánc technológiával történő digitalizációja volt.

Összefoglalva, a blokklánc képes forradalmasítani a logisztikai iparágat. A láthatóságot, a koordinációt és a biztonságot javító képessége, valamint a határokon átnyúló fizetések ésszerűsítése olyan technológiává teszi, amelyet az elkövetkező években figyelni kell.

Nagy adat – Big Data

Az áruk óriási áramlása világszerte hatalmas adatmennyiséget generál. Szállítmányok millióinál követik nyomon az eredetet és a rendeltetési helyet, a súlyt, a tartalmat és a méretet. Jól karbantartott adatkezelő rendszer nélkül az adatok kezelése nagyobb kihívást jelent. A vállalkozások pénzt takaríthatnak meg, és elkerülhetik a szállítmányok késedelmes kézbesítését azáltal, hogy szinkronizálják a különböző forrásokból származó adatokat és elemezik, hogy a különböző elemek hogyan befolyásolják a szállítási folyamatot. A mesterséges intelligencia által vezérelt adatelemzés segítségével a szervezetek figyelembe vehetnek olyan változókat, mint a flotta-karbantartási ütemtervek, a járműérzékelők, a kedvezőtlen időjárás és az üzemanyagköltségek. Jól hasznosítható adatokhoz juttatja a járművezetőket segítve őket a munkájukban, valamint lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy csökkentsék a logisztikai költségeiket. Az előbbiek megalapozzák a Big Data logisztikai alkalmazását.

Másrészt a szállítási szektorban különösen fontos a pontosság és az átláthatóság. Emellett az ügyfelek nyomást gyakorolnak a szolgáltatókra, hogy alacsonyabb költségek mellett rövidebb átfutási idő alatt teljesítsenek. Éppen ezért kulcsfontosságú a Big Data logisztikai alkalmazása az ellátási láncnál kialakulható szűk keresztmetszet előrejelzése és megelőzése érdekében.

billentyűzet
A Big Data idén is jelenős hatást gyakorol a logisztikai iparágra

A Big Data az idei évben is nagy hatással lesz a logisztikai iparágra. A nagy adathalmazok nyomon követésével és elemzésével a logisztikai vállalatok optimalizálhatják működésüket, és jobban kielégíthetik ügyfeleik igényeit. A Big Data használata a logisztikában a „szép, hogy megvan” státuszból egyre inkább átalakul „kötelező” funkcióvá.

Végső gondolatok

Vitathatatlanul az új technológiák alkalmazása az egyik leghatékonyabb módszer az ellátási lánc és a logisztikai műveletek racionalizálására. Az már más kérdés, hogy a jelenlegi gazdasági környezetben mekkora „játékterületük” lesz az előbbiekben felsorolt trendeknek a kibontakozáshoz. Iparági szakértők azt tanácsolják a vállalatoknak, hogy a megnövekedett és összetett kockázat ellenére keressenek megoldást ellátási láncaik rugalmasabbá és ellenállóbbá tételére.

Czékus Mihály