fbpx

A Facebooknak is Sirokon gyártanak öntvényeket

Írta: Transpack-2023/II. lapszám cikke - 2023 május 01.

A megolvadt fém nagy nyomással beáramlik, és kitölti az öntőüreget. Egy pillanat alatt megdermed a hűtés alatt, robotkarral kiszedik az öntőformából, majd az öntvény sorjázása és polírozása következik. Rendkívül gyorsan és nagy kapacitással dolgozik a Metalconstruct Zrt. öntőüzeme Sirokon. Az 1,4 milliárd forintos beruházást két sikeres pályázati támogatással valósította meg a cég.

Gyorsolvasztó kemencében olvasztják az alumíniumot
Gyorsolvasztó kemencében olvasztják az alumíniumot

Új termelőüzemet hoztak létre

2020-ban közel 1 milliárd forintos beruházással (50%-os GINOP pályázati támogatással), az első ütemben zöldmezős beruházásként létrehozták Sirokon az öntödét. Üzemépületet építettek 3 darab öntőgéppel, kiszolgálóeszközökkel. Ezt követően tavaly bővíteni kezdték, és most átadták a közel 450 millió forintból (70%-os GINOP-Plusz pályázati támogatással) megvalósított második lépcsős fejlesztésüket. Ebben új üzemépület építése, 2 új öntőgép és napelemes rendszer telepítése valósult meg. Az új üzemmel Sirokon 45, míg a markazi utómegmunkáló üzemben 14 embernek adnak munkát

Öntvények a Facebook-nak
Öntvények a Facebook-nak

A Facebook szervercsarnokának hűtőventilátorait is itt öntik

Három évvel ezelőtt szinte a semmiből indultunk, és mára a második lépcsőt is befejeztük” – mondta Kis Ernő, a Metalconstruct Zrt. vezérigazgatója a lapunknak adott interjújában. A kétlépcsős beruházásban olyan korszerű üzemet hoztak létre, ami elsősorban multinacionális cégeknek gyárt alkatrészeket alumíniumnyomásos öntéssel. A technológia lényege, hogy teljesen egyforma, nagy sorozatszámú öntvényeket készítenek, amiket –a vevők igényei szerint – aprólékos utómunkával sorjáznak, csiszolnak, políroznak kész termékekké. Hangsúlyos a technológiában a gyorsaság is. Éppen ezért a kohóban megolvasztott alumíniumötvözet (mert más adalékanyagokat is tartalmaz) nem gravitációs úton, hanem nagy nyomással bepréselve kerül az öntőformákba. Így egy-egy öntvény elkészítése mindössze 45-70 másodpercet vesz igénybe.

Kis Ernő, a Metalconstruct Zrt. vezérigazgatója
Kis Ernő, a Metalconstruct Zrt. vezérigazgatója

Megújuló energia,újrafeldolgozott alapanyagok

A Novenco cég élen jár a nagy hatékonyságú ventilátorok gyártásában, számukra is készítünk öntvényeket. Dániából csak azért jöttek el két napra a cég képviselői, hogy ellenőrizzék, tényleg környezetbarát (napenergia) és újrahasznosított alumínium felhasználásával történik-e nálunk a gyártás” –mondja Kis Ernő. Ugyanis már nem az a fő szempont, hogy tökéletes terméket gyártsanak határidőre – mert ilyet többet is találhatnak Európában –, hanem az, hogy karbonsemlegesek legyenek, maximálisan védjék a környezetet. Ezt persze nagyon nehéz egy energiaigényes öntőüzemben betartani, de a most átadott gépek, a technológia és a jövőbeni fejlesztéseik is ezirányba haladnak. A cég szakemberei a legkorszerűbb, relatíve alacsony energiafelhasználású öntőgépeket telepítették, és olyan cégektől veszik az alapanyagot, akik alumíniumhulladékot használnak fel a fémtömbök előállításához. Az alapanyag-vásárlásnál igyekeznek magyar cégek termékét beszerezni.

Öntőgép robotkiszedővel
Öntőgép robotkiszedővel

5 megawattos napelempark épül

A napenergia termelését, annak felhasználását jelentős mértékben szeretnék növelni. Az első épphogy elkészült, és már az idén bővítik a napenergia-termelésüket. A meglévő mellé egy 5 megawatt teljesítményű napcellamezőt fognak telepíteni. A kohók hagyományosan gázfűtésűek, de ha az energiaárak miatt az áramfelhasználás lesz a gazdaságosabb (napelempark-termeléssel), akkor ezek fűtését is átalakítják. „Egy öntőszerszám elkészítése a bonyolultságától függően jelentős ráfordítással jár, ugyanakkor az élettartama elérheti a 100 000 ciklust, ezért törekszünk a minél nagyobb sorozatszámú termékek gyártására. Az autóiparban használnak ilyen alumíniumöntvényeket, amiknek az előállítása fontos piac lehet számunkra a jövőben” – vázolta a cég fejlesztési terveit Kis Ernő.

Öntvények exportra és belföldre egyaránt
Öntvények exportra és belföldre egyaránt

Kristőf Imre