fbpx

Többe fog kerülni a kamion tankolása –a gázolajár emelkedik

Írta: Barna Ferenc - 2023 június 22.

A benzin ellenértéke nem változik, de ez nem vigasztalja a közúti fuvarozókat és a dízel üzemű gépek tulajdonosait, ugyanis péntektől drágább lesz a gázolaj nagykereskedelmi ára literenként 5 forinttal.

Kamion az úton
A közúti fuvarozásban alkalmazott gépek jellemzően dízel üzeműek, így egy hét alatt ez már 9 forint többletkiadás literenként az érintett vállalkozásoknak (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Tovább emelkedett a nyersolaj ára a nemzetközi piacon, de a forint erősödött

Az utóbbi napokban nem sokat, de emelkedett a Brent típusú olajár, közelíti a 78 dolláros szintet. A forint azonban erősödött egy kicsit a dollárral szemben, ma hajnalban alig kellett többet adni 336 forintnál 1 dollárért.

Itthon az átlagárak változásában nem lehet sok logikát keresni, mivel a nagykereskedelmi árakat nem egységesen érvényesítik a vásárlók felé a töltőállomások. A benzin kapcsán a legolcsóbb és a legdrágább hely közötti árdifferencia durván 87 forint, gázolajnál ugyanez az érték most meghaladja a 153 forintot.

A holtankoljak.hu oldal adatai szerint most az alábbi átlagárak érvényesülnek a hazai benzinkutakon:

  • 95-ös benzin – 579 Ft/liter;
  • gázolaj – 562 Ft/liter.

Amennyiben a bejelentés mértéke a kiskereskedelmi árakban is megjelenik, a benzin 579 forint marad átlagban, a gázolaj literjét pedig 568 forintot is kérhetnek majd a kutak.

Utoljára szerdán változott az üzemanyag ára, akkor csak a gázolaj tarifája emelkedett, a 95-ös benzin stagnált.