fbpx

Jelentős Bridgestone befektetés a „Bandag Hotread” újrafutózásba

Írta: Czékus Mihály - 2024 március 08.

A Bridgestone közel 5 millió fontot fektet be a lincolnshire-i Bourne-ben található, tehergépjármű gumiabroncsok újrafutózásával foglalkozó üzemébe. A nagyvállalat így szeretné növelni a részesedését a meleg-technológiás, újrafutózott teherautó-abroncsok piacán.

A hároméves beruházási program gyártóeszközök beszerzésére és üzembeállítására irányul. A Bridgestone várakozásai szerint, a fejlesztésnek köszönhetően a Bourne-ben működő üzem teljesítménye jelentős mértékben meg fog növekedni. Jelenleg évente 70 000 darab újrafutózást hajtanak ott végre, de a következő öt évben a teljes mennyiség évi 100 000 darabra történő emelkedésével kalkulálnak.

Egészen a közelmúltig a hideg-technológiás újrafutózott abroncsok uralták a telephely gyártási ütemtervét, ami az általa gyártott gumiabroncsok 60%-át tette ki. A program végrehajtása közben kialakuló hangsúly eltolódást a vállalatnál, a piaci keresletre adott reakciónak mondják. A Bridgestone elismerte, hogy a brit teherautó gumiabroncs újrafutózott piac 80%-át a meleg-technológiával készült termékek uralják – ezért is volt szükséges lépnie.

Bridgestone gumiabroncs

A Bridgestone Bandag Hotread márkanév alatti kínálatában megtalálható az M-Drive 001 hajtott tengely abroncs 295/80 R22.5 és 315/80 R22.5 méretben, valamint az R-Trailer 002 pótkocsi abroncs 385/65 R22.5 méretben is.

Az újrafutózott gumiabroncsok gyártásának számos környezeti és fenntarthatósági előnye is van.

Az új gumiabroncsok gyártásához viszonyítva jelentősen csökken az anyagfelhasználás, így 32 kg gumit és 14 kg acélt takarítanak meg. Az újrafutózott abroncs elkészítése akár 70 literrel kevesebb olajat használ fel, mint egy új gumiabroncs elkészítése és akár 80%-kal kevesebb CO2-kibocsátás is a gyártás során.

A Bridgestone azt szeretné, ha az egész vállalatcsoportja 2050-re 100%-ban fenntartható anyagokat használna és szén-dioxid-semleges lenne. 2030-ra pedig 40%-ra kívánja növelni az újrahasznosított és megújuló anyagok arányát abroncsaiban.

Forrás:Bridgestone