fbpx

Javuló kilátások a papíripari szektorban

Írta: Csomor Zsolt - 2023 november 30.

A hitelképességről alkotott vélemény – más szóval a kibocsátó pénzügyi képessége a kamatfizetésre és a kölcsön teljes lejárati visszafizetésére – az, ami meghatározza a kötvény minősítését és befolyásolja azt a hozamot is, amelyet a kibocsátónak fizetnie kell a befektetők csábítása érdekében. 

folyó gyár üzem épület
Jobb kilátások a papírgyártásban

A hazai háztartási papírpiacon 35 százalékos piaci részesedéssel bíró Vajda-Papír csoport vonatkozásában a Scope Ratings megerősítette a „B” kibocsátói hitelkockázati besorolást. Továbbá, negatívról stabilra javította az osztályzat kilátását. Ezen túlmenően a kötvénykibocsátás miatti hosszú lejáratú adósság besorolást „B-ről” „B+”-ra módosította.

A Scope Ratings indoklása szerint a jobb kilátások alapját a javuló piaci feltételek mellett a vállalat múltbeli intézkedései jelentették. Ez utóbbiaknak köszönhetően a jövedelmezőség és a hitelmutatók egyaránt javultak. Az idei évben a világpiacon normalizálódni kezdtek az energia- és a cellulózárak. Ez hozzájárult a jövedelmezőség javulásához. 2023 első hat hónapjában az EBITDA-ráta 10,8 százalék volt.

A Vajda-Papír Kft. a 2022-es évhez képest közel 40%-os nettó árbevétel növekedéssel zárta az idei első félévet. Számszerűen az első fél év nettó árbevétele több mint 29 milliárd forint volt, míg egy évvel korábban ez az adat 21,5 milliárd forintot volt.