fbpx

Napenergiára támaszkodó bioműanyag üzem

Írta: Szerkesztőség - 2023 december 09.

A Cortec® Corporation leányvállalata, az EcoCortec® korróziógátló fóliák és bioműanyagok gyártója Horvátországban. A közelmúltban befejezett beruházásnak köszönhetően a horvát cég az első olyan bioműanyag üzem Európában, amely kizárólag napenergiával működik. A napenergiára és saját energiaforrásaikra való átállással a vállalat újabb lépést tett a teljes körkörös gazdaság modelljének működésükben történő megvalósítása érdekében. A cég a most eszközölt energetikai fejlesztésen túl is hatalmas erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a körkörös gazdaság modelljét a legmagasabb szinten működtesse. Az egyik ilyen mód az anyagok élettartamának meghosszabbítása. Az üzem a közelmúltban telepített egy korszerű Erema regranuláló gépet a műanyaghulladék helyszíni újrafeldolgozására. 

üzem
A horvát EcoCortec® vállalaté az első olyan bioműanyag üzem Európában, amely kizárólag napenergiával működik.

Az EcoCortec® által feldogozott műanyaghulladék négy fő forrásból származik:

1) A saját üzemen belüli gyártásból származó hulladék.

2) A cég bejövő szállítmányainak használt csomagolása.

3) Használt csomagolóanyag a helyi cégek bejövő szállítmányaiból.

4) Használt VpCI® fóliák és zacskók az EcoCortec® forgalmazóitól és végfelhasználóitól, akik újrafeldolgozási jóváírást szerezhetnek az anyagok újragranulálásra történő visszaküldésével.

A horvát cég anyavállalata, a Cortec® Corporation tíz telephellyel rendelkezik szerte a világon. A cég három kontinenst – Európát, Ázsiát és az Egyesült Államokat – horvátországi létesítményeiből lát el.

Czékus Mihály