fbpx

Női vezetők a logisztikában

Írta: Szerkesztőség - 2023 december 27.

A Szállítmányozás 2023 konferencián, november 23-án adták át első alkalommal „Az év női logisztikusa” díjat. Ezt az elismerést a Waberer’s Csoport és a Navigátorvilág kiadó közösen alapította. A díj célja, hogy felhívja a figyelmet a nemek közötti egyenlőség fontosságára, új kapukat nyisson a tehetséges női vezetők előtt, és az ő eredményeik is figyelmet kapjanak a főleg férfiak uralta szakmában. A díjat Szécsi Gabriella, a BI-KA Logisztika Kft. ügyvezetője nyerte, szoros versenyben a különdíjat kapó Unger Tímeával, a Continental Magyarország logisztikai vezetőjével. A díjra a szakmából bárki nevezhetett jelölteket. A teljes logisztikai szektort lefedő érdekképviseletek vezetőiből álló zsűri a cégméretet, az adott vezető által ellátott feladat komplexitását, a szakmai sikereket és az életpályát együttesen nézve pontozott.

Szécsi Gabriella és Patai Krisztina
„Az év női logisztikusa”, Szécsi Gabriella, a BI-KA Logisztika Kft. ügyvezetője (balra),
Patai Krisztina a Waberer’s ESG igazgatója (jobbra)

Egy nagyszabású, külföldi tanulmány, a Gartner Inc. felmérése szerint a logisztika még mindig férfiak által uralt iparág, de napjainkban már talán kevésbé, mint 3-5 évvel ezelőtt. A felmérés szerint a nők összképviselete az iparágban 39-41 százalék között mozgott. Ugyanez a felmérés azonban azt is megállapította, hogy a nők csak a vezetői szerepek 15%-át töltik be az iparágban.

Az iparág ma már valós időben látja a női vezetői jelenlét által kiváltott pozitív hatásokat a teljes ellátási láncban. Azért, mert az adatok és a technológia egyre nagyobb szerepet játszanak a logisztikában, új karrierutak nyílnak meg a nők előtt. akik egyedi perspektíváikat hozzák a munkához.  Új nézőpontot adhatnak egy cég belső kezdeményezéseihez, megoszthatják ötleteiket egy termék vagy szolgáltatás bevezetésével kapcsolatban. 

 Unger Tímea és Patai Krisztina
Különdíjas, Unger Tímea, a Continental Magyarország logisztikai vezetője (balra),
Patai Krisztina a Waberer’s ESG igazgatója (jobbra)

A logisztikai ágazatban a női vezetők segítenek a vállalatnak jobb döntéseket hozni, mely jelentős hatást képes gyakorolni ​​a kommunikációra és az üzleti eredményekre.

A logisztikai vállalatok női vezetői minden vállalatot versenyképesebbé tudnak tenni többek között azáltal, hogy kinevelik a vezetők következő generációját (férfi vagy nő), és barátságosabb hellyé teszik a vállalkozást azáltal, hogy bemutatják, többféle karrierút is lehetséges. 

A logisztikai iparág átalakulóban van – egyre inkább adatközpontú, hatékonyabb, és jobban összpontosít az ügyfélélményre. A nők segítenek előmozdítani ezt a változást, a vezető szerepet betöltő nők pedig hosszú távon segítenek átalakítani az iparágat.

Czékus Mihály