fbpx

Lendületben a zöld csomagolási piac

Írta: Czékus Mihály - 2024 január 05.

Egy friss jelentés szerint a világ zöld csomagolási piaca, 2023 és 2028 között, átlagosan 6,4%-kal fog növekedni évente. A piac jelenlegi méretét 238,39 milliárd dollárra teszik.

A ResearchandMarkets.com által készített jelentés a növekedést a környezet iránti megnövekedett globális aggodalomnak és a környezetterhelés csökkentésére törekvő vállalatok környezetbarát csomagolásának elfogadásának tulajdonítja. A jelentésben a zöld csomagolást olyan csomagolásként definiálják, amely csökkenti a hulladékot a fenntartható anyagok felhasználásával vagy megújuló energia beépítésével a gyártási folyamatokba. A zöld csomagolást egyre gyakrabban használják az e-kereskedelem, a logisztika és a szállítási élelmiszer-csomagolási szektorban.

csomagolás
A piac növekedésének egyik kulcsfontosságú hajtóereje az e-kereskedelmi szektorban a zöld csomagolás elfogadása 

A piacot az újrahasznosított tartalmú csomagolások vezetik, az ipar másik két fő szegmensét az újrafelhasználható és lebomló csomagolások alkotják. A papírtermékek megnövekedett használata jelentősen hozzájárult a piac növekedéséhez magas újrahasznosíthatósági arányuk és költséghatékonyságuk miatt. A lebomló csomagolások területén is jelentős növekedést várnak az újrahasznosítható anyagok mellett. Az élelmiszer- és italágazat jelenleg összességében a legnagyobb piaci részesedéssel rendelkezik a zöld csomagolóiparban. Az összes érintett ágazat közül a testápolási ágazatban várható a legmagasabb kereslet növekedés.

A jelentés szerint Európa uralja a zöld csomagolóanyagok piacát, nagyrészt az egyszer használatos műanyagok régióbeli szigorú tilalma és a körforgásos gazdaság kezdeményezései miatt.  A piac növekedésének másik kulcsfontosságú hajtóereje az e-kereskedelmi szektorban a zöld csomagolás elfogadása. Mivel a fogyasztók gyakran a csomagolás alapján mérik a vállalat fenntarthatósági erőfeszítéseit, a fenntartható anyagok használata a termékek bemutatására és szállítására kulcsfontosságúvá vált az online kiskereskedelmi stratégia szempontjából. A jelentés szerint a bioműanyagok, amelyek a hagyományos műanyagok fenntartható alternatívájának számítanak, növekedési akadályokkal szembesültek például az idei évben. Néhány nagyobb bioműanyag-gyártó cég készletproblémákkal szembesült és a természeti katasztrófák megzavarták a megfelelő ellátási láncokat, mivel a bioműanyagok és a biológiailag lebomló csomagolások általában mezőgazdasági alapanyagokra épülnek.