fbpx

Üzemkészek a visszaváltó berendezések

Írta: Csomor Zsolt - 2024 január 05.

Az ALDI Magyarország készen áll a belföldön forgalomba hozott visszaváltási díjas termékek visszaváltására. Az áruházlánc valamennyi üzleténél befejezte a visszaváltó automaták telepítését.

Az ALDI Magyarország élenjáró intézkedésekkel, számos esetben jogszabályi előírás, kötelezettség nélkül valósít meg fenntarthatósági és környezetvédelmi lépéseket. A vállalat volt az első olyan élelmiszer-kiskereskedelmi lánc Magyarországon, amely 2017-től teljes hálózatával zöld áramra állt át, az E.ON Csoporttal közösen az ország egyik legnagyobb e-töltő hálózatát építi ki, és 18 üzleténél elhelyezett napelemeivel az összes magyarországi ALDI-áruház éves szintű energiaigényének mintegy 2,3 %-át termeli meg lokális CO2-kibocsátás nélkül. Szintén az ALDI volt az első kiskereskedelmi lánc, amelyik e-kamiont állított üzembe áruházai kiszolgálására.

üvegvisszaváltó automata
Kép forrása: ALDI

2024-ben országos szinten megváltozik az üvegvisszaváltási rendszer, megjelenik a visszaváltási díj. A 2024 január 1-je után visszaváltási díjjal forgalomba hozott PET, fém és üveg italospalackokat, illetve italosdobozokat már a visszaváltási díjjal terhelten lehet megvásárolni. A magyar jogszabály értelmében a 400 négyzetméternél nagyobb eladótérrel rendelkező üzleteknek, amelyek forgalmának döntő része élelmiszer-értékesítésből származik, kötelező jelleggel kell telepíteniük visszaváltó automatákat. Az ALDI mind a 172 hazai áruházának eladótere nagyobb ennél, ezért a vállalat már 2023 tavaszán felkészült a visszaváltó automaták elhelyezésére és mára az összes üzleténél üzembe is állította ezeket. A kisebb ALDI üzleteknél jellemzően az eladótérben vagy a szélfogóban helyezték el a visszaváltó gépeket, az ürítésükről pedig folyamatosan gondoskodnak majd az áruházak munkatársai. A fogyasztók az ép palackokat az automatáknál leadva levásárolható vagy készpénzre váltható kupont kapnak, áprilistól pedig bankszámlára történő utalás formájában is hozzájuthatnak az ellenértékhez, továbbá a visszaváltási díj jótékonysági szervezet részére is felajánlható az automata kijelzőjén jelzett lehetőség választásával – olvasható az ALDI Magyarország Élelmiszer Bt. közleményében.