fbpx

A Kia és az UBER együtt fejleszti a fuvarozást

Írta: Czékus Mihály - 2024 január 16.

A Kia megállapodást írt alá az Uberrel az újonnan bemutatott moduláris elektromos járművek (EV) fuvarozási célú fejlesztéséről. A Kia PBV-jét (Platform Beyond Vehicle) a napokban mutatta be a nagy nyilvánosságnak. A PBV-koncepció egy dedikált üzleti rendszer köré épül, amely integrálja a járműveket, a szoftvereket és a jövőbeli technológiákat, hogy nagyobb hozzáadott értéket biztosítson.

KIA-PV5
KIA PV5 az új moduláris gépjármű

A most megkötött megállapodás értelmében a két vállalat együtt fog működni a Kia tervezett PBV-k fejlesztésében és telepítésében. A koreai autógyártó szerint a PBV-k kulcsszerepet fognak játszani a mobilitás testre szabásában. Az Uberrel való együttműködés révén a Kia az iparágban vezető technológiát kíván szállítani fejlett szoftverekkel és szolgáltatásokkal, hogy javítsa a mobilitást és az utazási élményt. Az Uberrel együttműködve a Kia azt reméli, hogy megtalálja a PBV-modellek optimális specifikációit, a technológia és a szolgáltatások esetleges további integrációjával, amely a sofőrök és az utasokat fogadó felhasználók számára egyaránt előnyös. A partnerségi megállapodás kiterjed az Uber platformot használó járművezetők igényeire szabott koncepciópróbák, prototípusok és PBV-k gyártására is.

A PBV üzletág kezdetben egy teljesen új, moduláris jármű, a Kia PV5 bevezetésén fog alapulni, és további változatok is megjelennek, köztük a PV5 High Roof, a PV5 Van, a PV5 Chassis Cab, a PV5 robotaxi és a PV5 Pickup. Bár minden változat az alapmodell ugyanazon a moduláris sokoldalúságán alapul, mindegyik egyedi jellemzőket kínál majd, további Uber-specifikus optimalizálásokkal, amelyek a fuvarmegjelenítési piacra vannak szabva.