fbpx

Növekedési pályán a hullámkarton csomagolóanyagok

Írta: Sajtóközlemény - 2024 április 12.

A környezetvédelmi szabályozások és a fenntartható anyagok iránti növekvő igény és az e-kereskedelem fellendülése miatt fejlődést jósolnak az elemzők az idei évre a hullámkarton-iparban. A hullámkarton csomagolóanyagok gyártási folyamatában már az újrahasznosított hullámkarton került túlsúlyba.

Az iparági trendek is a hullámkarton-kereskedelemnek kedveznek

A világ egyik vezető stratégiai tanácsadó és piackutató vállalata, az IMARC Group jelentése szerint a hullámkarton-dobozok globális piacának mérete 2023-ban elérte a 203,7 milliárd amerikai dollárt. A jövőre nézve pedig arra számít, hogy a piac 2032-re eléri a 247,9 milliárd amerikai dollárt, ami 2024-2032 között évi 2,1%-os emelkedési ütemet jelent – olvasható a Rondo Hullámkartongyártó Kft. közleményében. Végfelhasználás tekintetében a hullámkarton-piac legnagyobb fogyasztója az élelmiszer- és italipar, de jelentős mennyiségű hullámkartont használnak a csomagoláshoz az elektronikai cikkek, az üvegáruk, vegyi áruk, háztartási felszerelések és kozmetikai cikkek forgalmazói is. Az iparági trendek pedig szintén a hullámkarton-kereskedelem növekedésének kedveznek.

hullámkarton
Rondo Hullámkartongyártó Kft.

A globális hullámkarton csomagolási piacot az e-kereskedelmi kereslet, a környezetvédelmi aggályok és a személyre szabott megoldások növekvő preferenciája is stimulálja. Az e-kereskedelem fellendülésével párhuzamosan egyre nagyobb igény mutatkozik a hullámkarton csomagolóanyagokra, amelyek kulcsszerepet játszanak a termékek biztonságos és hatékony kiszállításában. Szintén a hullámkarton mellett szól, hogy kiváló felületet biztosít ahhoz, hogy a csomagolás maga a branding része legyen, ezt pedig az e-kereskedelemben éppúgy elkezdték felismerni, mint az élelmiszer- és italgyártásban vagy a kozmetikai iparban.

A környezettudatos szemlélet egyfelől a szabályozási nyomásnak, másfelől mind a vásárlók, mind a kereskedők részéről megjelenő organikus igénynek köszönhetően játszik egyre nagyobb szerepet a csomagolóanyagok megválasztásában. Az olyan innovációk, mint a vízalapú tinták, a megújuló energiaforrások alkalmazása és a könnyűszerkezetes kialakítás – melynek köszönhetően több csomagot lehet egy körben szállítani – nagy lendületet adtak a piacnak. A 100%-ban újrahasznosítható és lebomló hullámkarton pedig tökéletesen beleilleszkedik ebbe az ipari trendbe.

A technológiai fejlesztéseknek és a gyártási folyamatoknak köszönhetően az újrahasznosított hullámkarton rendelkezik a különböző termékek csomagolásához szükséges szilárdsággal, tartóssággal és megbízhatósággal, miközben a fenntarthatósági szempontoknak – legyen szó kormányzati szabályozásokról, szabványokról vagy a fenntarthatósági célokról – is tökéletesen megfeleltethető – mondta Miklós Zsolt, a Rondo Hullámkartongyártó Kft. ügyvezető igazgatója.

Összeállította: Csomor Zsolt