fbpx

Új uniós előírások a csomagolás újragondolására

Írta: Szerkesztőség - 2024 május 06.

A csomagolás csökkentésére, újrafelhasználására és újrahasznosítására vonatkozó intézkedések kiterjednek a csomagolás teljes életciklusára, kevesebb csomagolást, kevesebb hulladékot és egyes csomagolószerek korlátozását prognosztizálják.

A képviselők új uniós szabályokat fogadtak el a folyamatosan növekvő csomagolási hulladék kezelésére

Az unió Parlamentje 2024. április 24-én elfogadta az új intézkedéseket a csomagolás fenntarthatóbbá tétele és a csomagolási hulladék csökkentése érdekében az EU-ban. A szakmai körökben PPWR rövidítéssel nevezett rendeletet, amelynek célja a folyamatosan növekvő hulladékmennyiség kezelése, a belső piaci szabályok harmonizálása és a körforgásos gazdaság fellendítése, 476 igen szavazattal, 129 nem ellenében és 24 tartózkodás mellett fogadták el.

A csomagolás csökkentése és egyes csomagolóanyagok használatának korlátozása

Az EU Parlamentje elé terjesztett, a Tanáccsal egyeztetett ideiglenesen elfogadott szabályok csomagolás csökkentési célokat tartalmaznak; (2030-ig 5%-kal, 2035-ig 10%-kal, 2040-ig pedig 15%-kal elvárt mértékben), valamint előírják az uniós országok számára, hogy csökkentsék a csomagolási hulladék mennyiségét, különösen a műanyag csomagolásokét. A túlcsomagolás csökkentése érdekében a csoport, a szállítási és az e-kereskedelmi csomagolások esetében egy legfeljebb 50%-os üres térarányt határoztak meg; továbbá a gyártóknak és az importőröknek biztosítaniuk kell, hogy a csomagolás tömege és térfogata a lehető legkisebb legyen.

2030. január 1-jétől bizonyos egyszer használatos műanyag csomagolástípusokat is betiltanak. Ide tartoznak a feldolgozatlan friss gyümölcsök és zöldségek csomagolásai, a kávézókban és éttermekben kitöltött és elfogyasztott élelmiszerek és italok csomagolása, az egyadagos (pl. ételízesítők, szószok, tejszínhab, cukor), a szálláshelyek piperecikkeinek miniatűr csomagolásai és a nagyon könnyű (15 mikron alatti) műanyag hordtáskák.

Az egészségre káros hatások megelőzése érdekében a szöveg megtiltja az úgynevezett „örökéletű vegyianyagok” (per- és polifluorozott alkil-anyagok vagy PFAS-ok) meghatározott határértékek feletti felhasználását az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő csomagolásokban.

hulladék
Forrás: humusz.hu

A fogyasztók számára az újrahasználat és az újratöltés lehetőségének ösztönzése

2030-ra konkrét újrafelhasználási célokat irányoztak elő az alkoholos és alkoholmentes italok (kivéve pl. a tej, bor, ízesített bor, szeszes italok) csomagolóeszközére, a szállítási és értékesítési csomagolásaira, valamint a csoport csomagolásaikra vonatkozóan. A tagállamok meghatározott feltételek mellett ötéves eltérést engedélyezhetnek e követelmények alól.

Az italok és az elvitelre szánt ételek végforgalmazóinak fel kell ajánlaniuk a fogyasztók számára a saját tárolóedény magukkal vitelének lehetőségét és törekedniük kell arra is, hogy 2030-ra a termékek 10%-át újrafelhasználható csomagolásban kínálják.

Újrahasznosítható csomagolás, jobb hulladékgyűjtés és magasabb újrahasznosítás

Az új szabályok értelmében minden csomagolásnak (kivéve a könnyű fa, parafa, textil, gumi, kerámia, porcelán és viasz csomagolószereket) újrahasznosíthatónak kell lennie a szigorú kritériumok teljesítése révén.

Az intézkedések között szerepelnek a műanyag csomagolásokra vonatkozó minimális újrahasznosított tartalomra vonatkozó célkitűzések és a csomagolási hulladék tömegére vonatkozó minimális újrahasznosítási célkitűzések is.

2029-re az egyszer használatos műanyag és fém italcsomagolóeszközök 90%-át (három literig), külön kell gyűjteni (betétdíjas visszavételi rendszerekkel vagy egyéb, a begyűjtési cél teljesítését biztosító megoldásokkal).

Következő lépésként a Tanácsnak hivatalosan is jóvá kell hagynia a megállapodást, mielőtt az hatályba léphet.

Mi volt az előzmény?

2018-ban a csomagolás 355 milliárd eurós forgalmat generált az EU-ban, és egyre nagyobb hulladékforrást jelent. Az EU-ban a 2009-es 66 millió tonnáról 2021-re 84 millió tonnára nőtt a teljes hulladékmennyiség. 2021-ben minden egyes európai 188,7 kg csomagolási hulladékot termelt, és ez a szám további intézkedések nélkül 2030-ra várhatóan 209 kg-ra nő.

A EU Parlamentjének híre szerint a jogszabály elfogadásával a Parlament a polgárok azon elvárásaira válaszol, amelyek a körforgásos gazdaság kiépítésére, a hulladék elkerülésére, a nem fenntartható csomagolások fokozatos megszüntetésére és az egyszer használatos műanyag csomagolások használatának visszaszorítására irányulnak, amint azt az Európa jövőjéről szóló konferencia következtetéseinek 5(1), 5(3), 5(4), 5(5), 11(1), 11(4) és 20(3) javaslataiban is kifejti

A PPWR Parlament által elfogadott szövege itt olvasható. Tekintettel a PPWR jogalkotási útjának következő lépéseire, a szövegben jelentősebb tartalmi változtatások nem várhatók, a szakjogászi nyelvezetre történő finomhangolása és az EU hivatalos nyelveire történő lefordítása még hónapokig eltarthat hivatalos közzététele előtt az Official Journal-ban. 

Addig pedig egy korábbi cikkünk a témában: Kiszoríthatja a műanyag a környezetbarát papírcsomagolást.

Fordította és szerkesztette: Kecskés Katalin