fbpx

Rendkívül népszerű az e-kereskedelemben a csomagautomata

Írta: Csomor Zsolt - 2024 május 12.

A Digitális Kereskedelmi Körképben frissen publikált adatok alapján 2024-ben is tovább folytatódik a magyarországi csomagautomata-hálózat bővülése. A GKID iparági mérései szerint a csomagautomatába kézbesített e-kereskedelmi rendelési volumen 2023-ban 191%-kal nőtt, szemben a házhoz szállítással kért volumen 23%-os bővülésével.

Csak egy év alatt 1500 új automatát telepítettek

A GKID adatai szerint 2024. április végén már mintegy 5150 csomagautomata üzemel országszerte összesen 717 településen, nyolc szolgáltató hálózatában. A telepített automaták 77%-a pedig már Budapesten kívül található – olvasható a termekmix.hu oldalon.

csomagautomata
Kép forrása: boon.hu

A magyar piac egy év alatt több mint 1500 új automatával bővült, és az idei év is hasonló ütemű expanziót hozhat. Minél közelebb kerülnek az automaták a lakossághoz, annál nagyobb a piacformáló szerepük az e-kereskedelemben. Ráadásul az önkiszolgáló csomagátvételi forma egyre népszerűbb a fiatalok és idősek körében egyaránt, és nagyban hozzájárul a lakosság digitális felzárkóztatásához. Az új törvényi szabályzással 2024-ben tovább bővül a csomagautomaták elérése a webáruházak körében, és a meghatározott postai árak is kedvezőek, mely hatással lesz e kézbesítési mód kedveltségének további növekedésére. A jobb elérhetőség, a bővülő lokációk és a kedvező ár együttese az igénybevétel és a volumen jelentős növekedését vetíti előre” – mondta Cserjés-Kopándi Ildikó, a GKID logisztikai kutatásokért felelős partnere.