fbpx

Újdonságok a fenntartható csomagolások területén

Írta: Transpack-2024/III. lapszám cikke - 2024 július 04.

A márkacikk gyártók és a fogyasztók részéről is elvárás a fenntarthatóság, a csomagolás gyártók igyekeznek ennek az elvárásnak megfelelni és folyamatosan fejleszteni. A számtalan innovatív megoldás közül válogattunk.

Komposztálható, újrahasznosítható cellulózfólia

A hannoveri vásáron mutatkozott be a német start-up Cell2Green, amely környezetbarát eljárással biológiailag lebomló, adalékanyag-mentes cellulózfóliát állít elő. Az átlátszó fólia komposztálható, és újrahasznosítható. A környezetbarát gyártási folyamatot egyetemi kutatómunkában fejlesztették ki. A bioalapú cellulóz feloldása, szétterítése és megszilárdítása mérgező vegyszerek használata nélkül történik. Nyersanyagként sokféle szerves hulladékból vagy a papíriparból származó cellulózt használnak fel.

fólia
A Cell2Green biológiailag lebomló, adalékanyag-mentes cellulózfóliája

A digitális termékútlevél a jövő

Az Alpina immár digitális termékútlevéllel látja el festékes a vödreit, ami információkat tartalmaz az anyagokról, a vegyi anyagokról és a csomagolás helyes ártalmatlanításáról – ez egy fontos lépés a hatékony körforgásos gazdaság felé. A vödör gyártója a Jokey Group, aki először gyárt digitális termékútlevéllel (DPP) rendelkező műanyagcsomagolást. Az Alpina Farben a festékes vödröket QR-kóddal látja el, amelyen keresztül érhetők el például a csomagolás újrahasznosítással kapcsolatos tulajdonságai és összetevői. A merev műanyagcsomagolások gyártójaként a Jokey sorozatterméket gyárt digitális termékútlevéllel. A csomagolás világméretű nyomon követhetőségének biztosítása érdekében a Jokey az R-Cycle digitális termékútlevelére támaszkodik. Az együttműködés szabványosított adatinfrastruktúrát biztosít a DPP számára. Az Alpina úttörő az iparágban a fenntartható termékek és csomagolások terén. A különböző csomagolásokhoz már legalább 70%-ban újrahasznosított műanyagot használnak.

műanyag vödör
Az Alpina digitális termékútlevéllel látja el festékes a vödreit

A digitális termékútlevél kulcsfontosságú eleme az európai körforgásos gazdaság stratégiájának, az európai zöld megállapodás része. Ehhez kapcsolódó cél, hogy 2050-re klímasemlegessé váljanak. 2030-ig be kell vezetni az EU-ban a műanyagok digitális termékútlevelét. A termékútlevél adatvezérelt megközelítést követ a műanyagcsomagolások jobb újrahasznosítása érdekében. A jelölések a jövőben segítik az újrahasznosító cégeket például a csomagolás automatikus azonosításában és szétválogatásában. A műanyaghulladék precíz válogatása lehetővé teszi a kiváló minőségű újrahasznosított anyagok előállítását.

100% rPET tálca az élelmiszeriparban

A Klöckner Pentaplast (kp) piacra dobta az első 100%-os rPET tálcáját, amely jelentős mérföldkő az élelmiszer-csomagolás területén. Az első élelmiszercsomagoló tálcák 100%-ban tálcákból újrahasznosított rPET-et tartalmaznak. Eddig az élelmiszer-csomagoló tálcákat egyre nagyobb arányban újrahasznosított PET felhasználásával gyártották. A kp tálca az első, amely teljes egészében újrahasznosított tálcaanyagból áll. Ez a mérföldkő a kp Tray2Tray® kezdeményezésének eredménye, amelynek célja a PET újrahasznosítási szabályok újraírása.

papírtálca
A Klöckner Pentaplast 100%-os rPET tálcája jelentős mérföldkő az élelmiszer-csomagolás területén

Ez az eredmény jelentős áttörés a csomagolóiparban, és tökéletesen bemutatja, hogy a szakértelem és a technológia megfelelő kombinációjával mi lehetséges. A legtöbb rPET műanyag palackokból származik, amelyeknek mindössze 30%-a kerül élelmiszer-csomagoló tálcákba, így ennek nagy része végül nem kerül visszanyerésre – vagyis évente számtalan tonna rPET-tálca vész kárba. A kp Tray2Tray® robusztus, zárt rendszert hoz létre a tálcákból származó PET-pehelyre. Jól együttműködnek a beszállítókkal annak érdekében, hogy a tálcákból különálló újrahasznosított PET-áramot hozzanak létre. A kp ellátási lánc RecyClass és RETRAY tanúsítvánnyal rendelkezik, ami biztosítja a lakossági gyűjtésből származó (PCR) csomagolási hulladék felhasználásának biztonságát, minőségét és nyomon követhetőségét. A kp Tray2Tray® csomagolás ideális azoknak a vállalkozásoknak, amelyek ellenőrizni kívánják a környezetvédelmi és műanyagadóval kapcsolatos költségeket, valamint azoknak, akik szeretnék továbbfejleszteni a fenntarthatósági stratégiájukat. A tálcák használatának egyik legnagyobb előnye, hogy tökéletes „drop in” megoldás, így egyszerű az átállás, és a csomagolás teljesítménye sem csorbul.

Papír buborékfólia

Nem ismeretlen a csomagolóiparban a hannoveri Papair GmbH startup, amely okostechnológiákat fejleszt fenntartható csomagolóanyagok előállítására. A piacra kerülő technológiák közül az első a PapairWrap (papír buborékfólia), ami 100%-ban cellulózból készül, tehát ezzel elkerülhető a műanyaghulladék. A PapairWrap jól ötvözi a költséghatékonyságot, párnázóképességet, fenntarthatóságot, és a hagyományos csomagolóanyagok fenntartható alternatíváját képviseli. A papír párnázófólia reciklálható, nagyon rövid idő alatt biológiailag teljesen lebomlik. A hulladékkezelés a meglévő papírkörforgásban történhet. A műanyagot és ragasztót nem tartalmazó PapairWrap buborékfólia közelmúltbeli piaci bevezetésével a Papair GmbH jelentős lépéssel került közelebb a céljához, a csomagolási piac forradalmasításához. A tekercses PapairWrap mellett már tasakokat, íveket is gyártanak, és a víz- és olajtaszító felületi bevonatok kialakításán is zajlanak a tesztelések.

papairwrap
A PapairWrap buborékfóliateljes egészében cellulózból készül

A PapairWrap gyártási folyamata egyszerű: a buborékok dombornyomással jönnek létre, miközben fontos a nedvesség, a hőmérséklet és nyomás beállítása. Ezt követően a dombornyomott papírszalagot sima újrahasznosított szalaggal kasírozzák.

Műanyag helyett hullámkarton – fenntartható élelmiszercsomagolás barrierhatással

Az élelmiszer csomagolásnak számos funkció teljesítése mellett fenntarthatónak kell lennie. A fogyasztók fokozott környezettudatossága és a szabályozási követelmények nyomás alá helyezik a gyártókat és a felhasználókat, és innovatív megoldásokat követelnek meg. Az élelmiszer-csomagolásban a csomagolóanyagok fajtáinak és kombinációiknak változatossága nagy. Az utóbbi években azonban tendencia volt az újrahasznosítható és természetes monoanyagok használata. Ez egyrészt a fogyasztók növekvő környezettudatosságának és ezzel összefüggésben a fenntartható csomagolási megoldások iránti növekvő keresletnek tudható be. Másrészt a jogi követelmények vagy saját fenntarthatósági céljaik arra késztetik a vállalatokat, hogy stratégiákat és innovatív megközelítéseket alakítsanak ki annak érdekében, hogy megfeleljenek a növekvő követelményeknek miközben a termékvédelemre és a költséghatékonyságra is figyelnek. A hagyományos élelmiszer-csomagolások azonban gyakran műanyagból készülnek, mivel ezek számos előnnyel járnak, beleértve az átláthatóságot, a tartósságot, a sokoldalúságot és nem utolsósorban a megfizethető árat. Ezek az előnyök azonban sok esetben ellentétben állnak az anyag, környezetre gyakorolt negatív hatásával. A műanyagok előállításához fosszilis nyersanyagokra, például kőolajra van szükség, ami növeli a nem megújuló erőforrásoktól való függőséget. Az újrahasznosítás további kihívást jelent a nem egynemű műanyagok esetében, mivel a különböző műanyagok szétválasztása problémás.

hullámkarton
A hullámkarton számos területen könnyen helyettesítheti a műanyagot

A hullámkarton, mint fenntartható megoldás számos területen könnyen helyettesítheti a műanyagot. Így a hullámkarton egyre fontosabbá válik, mint az élelmiszerek természetes csomagolóanyaga. A szupermarketek zöldség-gyümölcs részlegeit áttekintve világossá válik, hogy ez már most is működik. A hullámkarton speciális szerkezetének köszönhetően hatékony védelmet nyújt az ütésekkel, páratartalommal és hőmérséklet-ingadozásokkal szemben, amely biztosíthatja a csomagolt élelmiszer minőségét. A papíralapú csomagolásnak azonban sok esetben víz- és zsírlepergetőnek kell lennie, vagyis a papírokat barrier bevonattal látják el – a friss szálas papír vízbázisú zárólakkal van bevonva. A Thimm Packaging barrier bevonata emulgeáló- és oldószermentes, ami azt jelenti, hogy a papír a bevonás után is monoanyagnak tekinthető. A bevonat hatékony védelmet nyújt a víz, gőz, olajok és zsírok ellen, valamint a savaknak is ellenáll.

Konferencia a környezetbarát műanyagcsomagolásról

Minimalizmus, optimalizálás és innováció – e témákban a negyedik szakkonferencia 2024. június 11-én és 12-én lesz, a würzburgi SKZ modellgyárban.

Az esemény a fenntartható műanyagcsomagolás öt kulcsfontosságú szempontját emeli ki: az anyagválasztást, az újrahasznosíthatóságot, az anyagfelhasználás minimalizálását, a gyártási folyamat optimalizálását és a termékek életciklusának javítását a hatékony termékvédelem révén. Tekintettel a műanyagcsomagolással kapcsolatos jelenlegi vitákra, ezek a témák választ adnak a környezetbarát csomagolási megoldásokkal kapcsolatos sürgető kérdésekre. A konferencia egyedülálló platformot biztosít a legjobb gyakorlatok, a legújabb kutatási eredmények és a stratégiai megközelítések cseréjéhez, kizárólag a műanyagcsomagolásra összpontosítva. A konferencia a csomagolási ágazat döntéshozóinak, fejlesztőinek, termelési vezetőinek, vásárlóinak és értékesítési munkatársainak szól, akik a csomagolás fenntarthatóbb tervezésére, felhasználására vagy előállítására törekszenek. A konferenciát az Innoform Coaching szervezi a Délnémet Műanyagközponttal (SKZ) együttműködve.

sörösdoboz
A Royal Dutch Premium Lager limitált szériásdobozán a klasszikus holland királyi grafikát egymegrendelt litográfiára cserélték

A Royal Dutch különleges kiadású dobozokat vezet piacra A United Dutch Breweries a Canpackkal együttműködve limitált szériás futball témájú dobozokat gyártott a Royal Dutch Premium Lager sör számára. A Quadromix doboznyomtatási technológiát alkalmazva ehhez a különleges kiadáshoz a klasszikus holland királyi grafikát egy megrendelt litográfiára cserélték. A Canpack szerint az olyan innovatív technikák, mint a Quadromix, képesek történetet mesélni az italos dobozokon. Lehetővé teszik, hogy egyazon gyártási tételben akár négy különböző designt alkalmazzanak a dobozok nyomtatására. A fogyasztók márkakapcsolatát erősítik ezek a vegyes tervezésű készletek, mert miközben kiválasztják a saját dobozkombinációjukat, aktívan foglalkoznak a termékkel. A Quadromix technológia ideális a korlátozott számú és gyűjthető kiadások létrehozásához, amelyek fokozzák a márka egyediségének érzését.

Környezetbarát, mélyhűtött csomagolások

Az ExxonMobil és a Constantia Flexibles lengyel gyára újrahasznosítható, nem laminált fóliát fejlesztett ki a francia Bonduelle fagyasztott növényi alapú élelmiszertermékeinek számára. A projekt célja az volt, hogy a hagyományos laminált, fémgőzölt fóliákról az egyfajta anyagból készült polietilén (PE) megoldásra térjenek át, javítva az újrahasznosíthatóságot és csökkentve a bonyolultságot.

zöldség csomagolás
▪ Újrahasznosítható, nem laminált fóliát használ a francia Bonduelle a fagyasztott termékeihez

A fejlett PE-technológiával rendelkező ExxonMobil és a Constantia Drukpol együttműködve olyan csomagolást hoztak létre, amely megfelelő barrier tulajdonságokkal rendelkezik, jó mechanikai szilárdságú és szúrásállóságú, valamint támogatja a Bonduelle körforgásos gazdaságra irányuló céljait. Az ExxonMobil Exceed polietilénjét használva mindkét cég azt mondta, hogy az új fólia jobb szúrás- és szakadásállóságot ért el, különösen a nehezen csomagolható zöldségek, például a spenót és a brokkoli esetében. Ez a fejlesztés lehetővé teszi a Bonduelle számára, hogy 2025-re elérje a kitűzött célját, miszerint 100%-ban újrahasznosítható vagy újrafelhasználható csomagolást alkalmaz, és jelentős mértékben csökkenti a műanyagfelhasználást. Franciaországban 25%-os csomagolóanyag-csökkentést értek el a fagyasztott termékcsaládjukban.

iF design Award Gold

Az iF Design Award 2024 Gold díját nyerte el a Karl Knauer, a Stella Artois prémium sörmárka innovatív csomagolásáért. A 132 tagú zsűri indoklása szerint az ABInBev sörfőzdecsoport tizenkét darab 0,33 literes palackját tartalmazó jó minőségű (zárt) doboz talán a legnagyobb újítás az italcsomagolásban a hatos kiszerelés óta. A hatos csomagokhoz hasonlóan a Stella Artois innovatív csomagolása is teljes egészében fenntartható kartonból készül, amely könnyen újrahasznosítható a papíráramban. De itt véget is érnek a hasonlóságok.

csomagolás
Karl Knauer elnyerte az iF Design Award 2024 Gold díját a Stella Artois számára gyártott csomagolásért

Az új, elegáns Stella Artois csomagolás a lekerekített sarkokkal és az esztétikus lakkal már első pillantásra megmutatja, hogy valami egészen különlegeset kell belepakolni, és így tökéletes prezentációja a prémiummárkának. A teleszkópos fogantyú – amely nem igényel műanyag megerősítő pántokat – különösen könnyen kezelhető, a megfogás és a szállítás egyszerű, kényelmes. Amint a tizenkét kis palack épségben megérkezett rendeltetési helyére, a fogyasztóknak rendkívüli kicsomagolási élményben lehet részük – a doboz 360°-os perforáció mentén könnyedén két részre osztható, az alsó rész pedig pillanatok alatt tálcává alakítható befelé tolva az integrált oldalsó füleket.

Kiss Rozália