fbpx

30 éve szívügyünk az újrahasznosítás

Írta: Transpack-2024/IV. lapszám cikke - 2024 július 23.

A Hamburger Recycling Hungary Kft. (illetve jogelődje, a Duparec Kft.) idén ünnepli fennállásának 30. évfordulóját. A vállalat ez idő alatt jelentős fejlődésen ment keresztülés járult hozzá a körforgásos gazdaság megvalósulásához.

A három évtized mérföldkövei

A Hamburger Recycling Hungary Kft. csepeli telephelyén Karczub Mária ügyvezetővel beszélgettünk a jubileumi évforduló alkalmából, mely során először arra kértük a cégvezetőt, hogy mutassa be az elmúlt 30 év fontosabb mérföldköveit.

– A Duparec Papírbegyűjtő és Feldolgozó Kft. 1994. év elején a Dunapack Rt. recycling üzletágából vált önálló vállalattá, és a Dunapacktól kapott válogató- és bálázógépen kezdte meg a működését. Már fennállásunk első évében csaknem 6000 tonna papírhulladékot kezeltünk. A mennyiség évről évre dinamikusan növekedett, és 2007-ben átléptük a bűvös 100 000 tonnát.

születésnapi torta

Később a Hamburger Recycling GmbH megvásárolta a hulladékdivíziót: azóta a tevékenységünk kiterjed a fa- üveg- és fémhulladék begyűjtésére is. 2016-ban az SCH-Ózon Kft. a Hamburger Recycling Group kizárólagos tulajdonába került, így a Duparec már négy telephellyel rendelkezett: Csepel, Maglód, Lőrinci és Inota, melyek a mai napig vállalatunk alappillérei. Az SCH-Duparec-Hamburger összeolvadás 2018-ban fejeződött be, és 2020-tól Hamburger Recycling Hungary Kft. néven végezzük a tevékenységünket. Így jutottunk el vállalatunk fennállásának 30. évfordulójához.

A jelenlegi fejlesztések fókuszában a dolgozói elégedettség áll

Jelentős változáson, fejlődésen ment keresztül a cégük az elmúlt 30 év során. Jelenleg zajlik vagy a közeljövőben terveznek valamilyen fejlesztést?

– Inotai telephelyünkön néhány hónapja cseréltük újra a bálázógépünket, itt, Csepelen pedig hamarosan egy új előszelektáló műanyagválogatót állítunk üzembe. Júliustól új anyagtípust is kezelhetünk, ugyanis Lőrinciben pántolószalagfeldolgozót állítunk munkába, amely tudomásunk szerint hazánkban egyedülálló.

A dolgozók körülményeinek és biztonságának további fokozása is fontos számunkra. A korábban is meglévő munkabiztonsági szabályzatainkat szigorítottuk és dolgozunk a munkakörülmények további fejlesztésén.

Alvállalkozókkal terjeszkedünk

Közel egy éve indult el a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. működése. Mik az eddigi tapasztalataik?

– Úgy gondoljuk, hogy továbbra is fontosak vagyunk úgy a MOHU, mint Budapest életében, hiszen a szelektív műanyag egy részét és a papírhulladékot továbbra is cégünk veszi át és kezeli elő a fővárosban: havonta több ezer tonna papír- és műanyaghulladékot veszünk át a csepeli telephelyünkön. És szerencsére jó az együttműködésünk a MOHU-val.

Karczub Mária
Karczub Mária

Az idei év elején nevezték ki az ügyvezetői pozícióra. Mi az, amin jelenleg dolgozik?

– Korábban csak a telephelyeink vonzáskörzetéből gyűjtöttük be a papír- és műanyaghulladékot. Ezt kezdtük országos szintűre bővíteni, amihez továbbra is keressük az alvállalkozókat. Ezzel a bővítéssel még inkább hozzájárulhatunk a körforgásos gazdaság megvalósulásához, ami kiemelt jelentőségű számunkra.

Büszkék vagyunk arra, hogy a fővárosi szelektíven gyűjtött papír- és műanyaghulladék elsőszámú begyűjtőivé és előkezelőivé váltunk. A jövőben is azért dolgozunk nap mint nap, hogy a következő 30 évünk is legalább ennyire eredményes legyen.