fbpx

Fiolákat tölt be a robot az új raklapozó rendszerben

Írta: Molnár Tamás - 2024 szeptember 11.

Az olaszországi FM Vision olyan rendszert hozott létre, amely képes a fiolákat, üvegcséket, palackokat betölteni a megfelelő sorrendben a dobozokba úgy hogy a felszedőfejek automatikusan alkalmazkodnak a tartályok számához és távolságához.

A teljes raklapozási rendszerben (FPS) két robotkar szűk helyen összekapcsolva működik. Ez az elképzelés komoly mérnöki és programozási kihívásokat jelentett. A rendszer alkalmazható palackokra vagy fiolákra a gyógyszer- vagy italiparban egyaránt. A két robot közül az egyik konténersorokat helyez be újrafelhasználható ládákba vagy dobozokba, míg a második az üres ládákat készíti elő a töltéshez és a készeket a kimeneti raklapra helyezi. Az FM Vision szerint a speciálisan kialakított ládafogó szimmetrikus és szabályozott erővel működik,azért hogy biztonságos fogást biztosítson mind a teli, mind az üres ládáknál, és szükség esetén egymásra is rakja őket. Az üres ládák számára külön adagolórendszer áll rendelkezésre, és az egész rendszert egyetlen kezelő kezeli. Az injekciós üvegek vagy palackok bemeneti gyűjtőtáblájával együtt a teljes rendszer mérete 3 x 4 m. Egy kamera rendszer minden megtöltött ládát megvizsgál és ha rendellenességet vagy hibát észlel, a robotkarok automatikusan a selejt területre helyezik az érintett terméket.

A megfogóba integrált teleszkópos dugattyúkra szerelt vákuumcsészék lehetővé teszik, hogy a robot befejezze a raklapozási folyamatot úgy, hogy minden ládára fedelet helyez. Az újrafelhasználható ládákon található rádiófrekvenciás azonosító (RFID) címkék pedig lehetővé teszik az egyes ládák és raklapok tartalmának sorba rendezését és összesítését. Az RFID rádiófrekvenciás azonosítást jelent, ami egy automatikus azonosító eljárás. Az RFID, ahogy a neve is mutatja, a rádióhullám-technológián alapul. A használat során az RFID általában négy alkotóelemből áll: egy chipből, amely egy antennával közösen alkotja a jeladót, a leolvasó berendezésből, amely egy vagy akár több antennával is rendelkezhet. Az RFID-technológia különlegessége, hogy a jeladó (tag, címke) teljes egészében saját tápellátás nélkül működik. A leolvasó küldési teljesítménye és az antenna elektromágneses mezőt generál. Amint a jeladó az antenna hatósugarában van, az elektromágneses mező feszültséget indukál, és a chip írhatóvá vagy olvashatóvá válik

A palackokat vagy fiolákat kezelő robotkar megfogója automatikusan a felszedett tartályok számához és a tartályok közötti távolsághoz igazodik.  

Forrás: https://packagingeurope.com/news/fm-vision-develops-palletising-system-for-pharmaceutical-and-beverage-industries/11541.article