fbpx

A jövő hatékony logisztikája – robotika és mesterséges intelligencia a raktárakban

Írta: Transpack-2024/IV. lapszám cikke - 2024 október 06.

A logisztika és a raktározás területe az elmúlt évtizedben jelentős átalakuláson ment keresztül, köszönhetően a robotika és a mesterséges intelligencia (MI) fejlődésének. Ezek a technológiák alapvetően változtatják meg a raktárak működését, növelve a hatékonyságot, csökkentve a költségeket, és javítva a szolgáltatás minőségét. Az alábbiakban áttekintjük a robotika és a mesterséges intelligencia néhány alkalmazását a raktárakban, és hogy milyen előnyökkel járhat ez a jövő logisztikája szempontjából.

A robotika szerepe a raktárakban

A robotika alkalmazása a raktárakban számos területen jelentős előnyöket kínál. Az autonóm robotok képesek az áruk mozgatására, a készletek nyomon követésére és a raktári folyamatok automatizálására – ezzel csökkentve az emberi munkaerő igényét, és minimalizálva a hibákat.
Az autonóm mobilrobotok (AGV-k és AMR-ek) egyre elterjedtebb robotikai megoldások a raktárakban. Az AGV-k előre meghatározott útvonalakon mozognak, míg az AMR-ek intelligens navigációs rendszerek segítségével önállóan képesek mozogni a raktárban. Ezek a robotok hatékonyan végzik az áruk szállítását, csökkentve az átfutási időt, és növelve a termelékenységet.

raktár állványrendszer robot kartondoboz

Pick and Place robotok

A Pick and Place robotok képesek automatikusan kiválasztani és elszállítani a termékeket a raktári polcokról. Ezek a robotok gyakran együttműködnek a mesterségesintelligencia-alapú rendszerekkel, amelyek optimalizálják a válogatási folyamatokat, ezáltal gyorsabb és pontosabb rendeléskezelést biztosítva.

A Pick and Place robotok segítenek a termelés növelésében, segítve a komissiózási és csomagolási folyamatokat a raktárakban. Mindkét esetben megszabadítják a munkatársakat és a kezelőket a monoton, ismétlődő munkavégzéstől. Ez növeli a termelékenységet, miközben enyhíti az emberi dolgozók fizikai megterhelését, amely általában az ilyen típusú feladatok végrehajtásából ered.

A logisztikai szolgáltatók óriási hasznot húzhatnak abból, ha a megfelelő Pick and Place robotokat telepítik a raktáraikba. Az e-kereskedelem robbanása miatt a vállalkozások számára minden eddiginél fontosabb, hogy automatizálják a rendelések hatékony teljesítését, hogy lépést tarthassanak a növekvő fogyasztói igényekkel és a csökkenő munkaerő-kínálattal.

Mesterséges intelligencia a raktárakban

Lássuk a mesterséges intelligencia hatását a raktárgazdálkodási rendszerekre (WMS) és a raktározási műveletekre! Továbbá azt, hogy az olyan technológiák, mint a gépi tanulás, a számítógépes látás és a robotika, miként formálják át a logisztika hatékonyságát, biztonságát és fenntarthatóságát. Tekintsünk bele a jelenlegi trendekbe és a jövőbeli irányokba!

Az iparági vezetők – például az Amazon, az Alibaba és a Mercedes-Benz – esettanulmányainak elemzése rávilágít a mesterséges intelligencia gyakorlati alkalmazásaira a készletek pontosságának javításában, a munkafolyamatok optimalizálásában és a döntéshozatali folyamatok javításában. A logisztikai diskurzus kiterjed a mesterséges intelligencia elfogadásával járó kihívásokra is, beleértve a technikai integrációt, a költségmegfontolásokat és a munkaerő képzését az akadályok hatékony leküzdésére.

Alibaba és Amazon AI-integráció

Az Alibaba és az Amazon is integrálta a mesterséges intelligenciát raktári tevékenységeibe, ezzel mércét állítva az iparág számára a készletkezelés és a rendelések teljesítése terén. Ezek a technológiai óriások mesterséges intelligencia algoritmusokat használnak a raktárelrendezésük hatékonyságának növelésére, a komissiózási folyamatok optimalizálására és a rendelésteljesítési műveleteik pontosságának javítására. Az AI lehetővé teszi a rendelések valós idejű nyomon követését, és pontos szállítási frissítéseket biztosít az ügyfeleknek, jelentősen javítva az ügyfélélményt és a működési hatékonyságot.

A hatalmas adatkészletek elemzésével az MI-algoritmusok előre jelezhetik a készletszükségleteket, azonosíthatják a rendelések teljesítésének mintáit, és optimális készletszintet javasolhatnak, ezáltal minimalizálva a pazarlást és csökkentve a költségeket.

A mesterséges intelligencia megjelenése a logisztikában nemcsak a munkafolyamatokat egyszerűsítheti, de jelentősen hozzájárulhat a hatékony ellátási láncok létrehozásához is, amelyek képesek alkalmazkodni a változó piaci igényekhez.

raktár állványrendszer robot kartondoboz

Raktárkezelő rendszerek (WMS)

Az MI-alapú raktárkezelő rendszerek valós idejű adatokat gyűjtenek és elemeznek a raktári műveletekről, lehetővé téve a készletek pontos nyomon követését és az erőforrások hatékony kezelését. Ezek a rendszerek prediktív elemzéseket is végeznek, előre jelezve a készletigényeket, és optimalizálva a rendelési folyamatokat.

A legújabb kutatások rávilágítanak arra a jelentős tendenciára, hogy a logisztikai szolgáltatók a mesterséges intelligencia technológiákba fektetnek be az iparági zavarok ellensúlyozására. A tanulmányok arra is rámutatnak, hogy a globális logisztikai döntéshozók túlnyomó többsége a következő öt évben a gépi tanulásba, a prediktív analitikába és a számítógépes látásba fektetnek be.

Ezeket a beruházásokat az ellátási lánc olyan kihívásainak megválaszolása indokolja, mint a munkaerő-optimalizálás, a munkafolyamatok egyszerűsítése, a készletek pontossága és a felhőalapú rendszerekre való átállás. A MI-technológiák proaktív alkalmazása stratégiai lépést jelent az automatizálás, az analitika és a digitális döntéshozatali képességek javítása felé, ezáltal biztosítva az ellátási lánc rugalmasságát és agilitását a folyamatos kihívások közepette, beleértve az inflációs nyomást és a munkaerő-megtartási problémákat.

IoT platform

Az intelligens raktárfelügyeleti rendszerben minden eszköz integrálva van az IoT platformmal, ahol az adatokat feldolgozzák és utasításokat adnak. Az egységes IoT platform minden bizonnyal a legjelentősebb komponens, amely az intelligens megfigyelőrendszer összes többi összetevőjét kezeli. Ezenkívül ez az a platform, ahonnan a felhasználó vezérli a felügyeleti rendszer összes többi hardverét.

Prediktív karbantartás

A mesterséges intelligencia által vezérelt prediktív karbantartás előre jelezheti a berendezések meghibásodását, még mielőtt azok bekövetkeznének – lehetővé téve ezáltal az időben történő karbantartási műveleteket, amelyek megakadályozhatják a költséges állásidőt. Az érzékelőkből és gépekből származó adatok elemzésével az MI-algoritmusok észlelhetik azokat az anomáliákat, amelyek potenciális berendezéshibákra utalnak – megkönnyítve az átállást a reaktív karbantartási stratégiákról a proaktív karbantartási stratégiákra. A karbantartó személyzet továbbképzése az MI-alapú eszközök kezeléséhez azonban elengedhetetlen. A folyamatos képzés biztosítja, hogy a munkaerő hatékonyan tudja használni a prediktív karbantartási technológiákat.

Optimalizált útvonaltervezés

Az MI-alapú útvonaltervezési rendszerek optimalizálják az áruk szállítási útvonalait a raktáron belül, csökkentve a robotok és a munkavállalók által megtett távolságokat, akik egyes tanulmányok szerint munkaidejük mintegy 70%-át azzal töltik, hogy keresik a csomagolandó termékeket a raktári polcok között. A mesterséges intelligencia használata ezért növelheti a hatékonyságot és csökkentheti az energiafelhasználást. A kamerákkal és érzékelőkkel felszerelt robotok a mesterséges intelligencia képességeivel kiegészülve nagy pontossággal és gyorsasággal teszik lehetővé a raktári állványrendszerek között történő navigációt, a termékazonosítást, az áruk komissiózását és csomagolását. Ez nemcsak a túlkészletezés kockázatát csökkenti, de redukálja a szállítási időt, és elősegíti a raktár biztonságát is.

Az emberek és a gépek együttműködése

A munkahelyek elvesztésével és az automatizálás személytelen természetével kapcsolatos aggodalmak ellenére a valóság az, hogy a mesterséges intelligencia integrációja kiegészíti az emberi munkát azzal, hogy átveszi az ismétlődő hétköznapi feladatokat, ezáltal lehetővé téve az alkalmazottak számára, hogy az összetettebb és kreatívabb munkára összpontosíthassanak. Az emberi és a gépi munka közötti szimbiózis növeli az általános hatékonyságot és termelékenységet, előremozdítva a raktári műveletek fejlődését. A robotika és az MI nem helyettesíti teljesen az emberi munkaerőt, hanem új lehetőségeket teremt az együttműködésre. Az emberek és a robotok közös munkája növeli a termelékenységet és a raktári műveletek rugalmasságát. A kobotokat (kooperatív vagy együttműködő robotok) úgy tervezték, hogy együtt dolgozzanak az emberekkel. Ezt azért tudják megtenni, mert érzékeny szenzorokkal vannak felszerelve, amelyek mintegy „érzést” adnak a robotnak. Így támogatják az emberi munkavállalókat a nehéz, monoton vagy veszélyes feladatok elvégzésében, csökkentve a fizikai megterhelést.

Mi az a kobot?

Az első kobotot 1996-ban találta fel J. Edward Colgate és Michael Peshkin. A kobotot egy személy és egy számítógép által vezérelt manipulátor közötti közvetlen fizikai interakció eszközének és módszerének nevezték. Az évek során számos kobot került forgalomba. Az egyik első ipari robotot is forgalmazó Kuka Robotics 2004-ben adta ki első kobotját, az LBR 3-at. A Universal Robots, a világ egyik legnagyobb robotszállítója pedig 2008-ban mutatta be első kobotját, az UR5-öt.

Képzési és fejlesztési programok

Az MI és a robotika alkalmazása új készségeket igényel a munkavállalóktól. A képzési és fejlesztési programok lehetővé teszik az alkalmazottak számára, hogy elsajátítsák a szükséges technikai ismereteket, és hatékonyan együttműködjenek a robotokkal és az MI-rendszerekkel.

Jövőbeli kilátások

A robotika és az MI folyamatos fejlődése újabb és újabb lehetőségeket teremt a raktárak számára. Az 5G hálózatok elterjedése például lehetővé teszi az eszközök közötti gyors és megbízható kommunikációt, míg a fejlett szenzortechnológia és az IoT (Internet of Things) integrációja még pontosabb adatgyűjtést és elemzést biztosít.

Feltörekvő AI-technológiák

A raktározási szektor az átalakulás küszöbén áll, élen a feltörekvő mesterséges intelligencia technológiákkal. A következő generációs mesterséges intelligencia – beleértve a gépi tanulási algoritmusok, a robotika és a nyelvi feldolgozás (Natural Language Processing, NLP) fejlesztéseit – a raktározási műveletek újradefiniálását ígéri. Olyan mesterséges intelligencia rendszerek bevezetését látjuk, amelyek árnyaltabb döntéshozatalra, az emberek és gépek közötti jobb természetes interakcióra, valamint továbbfejlesztett prediktív elemzésre képesek. Az ellenérvek jellemzően a gyors elavulástól való félelem és a gyorsan fejlődő technológiákba történő befektetés pénzügyi életképessége körül forognak. Az MI-fejlesztés moduláris jellege és az eszközök felhőalapú platformokon keresztüli növekvő elérhetősége azonban enyhíti ezeket az aggodalmakat, és olyan skálázható megoldásokat kínál, amelyek a technológiai fejlődéssel párhuzamosan fejlődhetnek.

raktár állványrendszer raklap kartondoboz

Teljesen automatizált raktárak

A jövőben várhatóan megjelennek a teljesen automatizált raktárak, ahol a robotok és az MI-rendszerek önállóan végzik az összes raktári műveletet. Ezek a raktárak rendkívül hatékonyak lesznek, minimalizálva az emberi beavatkozást és maximalizálva a termelékenységet.

Az online vásárlások rohamos növekedése az elmúlt években nagy nyomást gyakorolt a raktározási ágazatra, hogy lépést tarthasson a piaci kereslettel. A gyorsabb és pontosabb teljesítés igénye az innováció megnövekedett üteméhez vezetett. Az automatizálás lehet az egyik válasz erre a tendenciára.

Energiahatékonyság és hulladékcsökkentés

A mesterséges intelligencia jelentősen hozzájárulhat a fenntartható raktári működéshez az energiafelhasználás optimalizálásával és a hulladék minimalizálásával, ami kulcsfontosságú a környezeti fenntarthatósági célok eléréséhez. Az MI által vezérelt rendszerek lehetővé teszik a raktárak számára, hogy valós időben figyeljék és állítsák be az energiafogyasztást, ami jelentős energiamegtakarítást eredményez. Például az intelligens világítási rendszerek a napszak és az igények alapján állíthatják be a világítást, csökkentve ezzel a felesleges energiafogyasztást.

Ezenkívül a mesterséges intelligencia fokozhatja a hulladékcsökkentést is azáltal, hogy optimalizálja a készletkezelést, amivel minimalizálja a túl magas vagy alacsony készletet. A kereslet pontosabb előrejelzésével a mesterséges intelligencia biztosíthatja, hogy a termékeket olyan mennyiségben állítsák elő és raktározzák, amely a fogyasztói keresletet túllépés nélkül kielégíti. Ez a pontosság csökkenti az eladatlan árukhoz és anyagokhoz kapcsolódó hulladék mennyiségét, hozzájárulva egy fenntarthatóbb ellátási lánchoz.

ÖSSZEFOGLALÁS

A mesterséges intelligencia beépítése a raktárkezelő rendszerekbe átalakuló korszakot jelez a logisztikában, amely példátlan hatékonyságot, pontosságot és rugalmasságot kínál. A fejlett technológiák, például a gépi tanulás, a számítógépes látás és a robotika révén az MI javítja a prediktív elemzést, a működési optimalizálást és a biztonságot, elősegítve a fenntartható, agilis ellátási láncokat. Ez az evolúció nemcsak a raktári műveleteket optimalizálja, hanem újradefiniálja a munkaerő szerepét is, hangsúlyozva a készségfejlesztést és az együttműködésen alapuló humán-MI modelleket. Az új technológiák folyamatos fejlődése és bevezetése továbbra is meghatározó szerepet fog játszani a raktárak hatékonyságának és rugalmasságának növelésében.

Csaba László és Csaba Péter Gábor | Pack-Market Kft.