A SIRHA Budapest, közép-kelet Európa legjelentősebb nemzetközi élelmiszeripari és HoReCa szakkiállítása 2024. március 5. és 7. között, már hatodik alkalommal várja a szakembereket a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központba. Élelmiszergyártók, feldolgozók, gépgyártók, csomagolóanyag-gyártók és -kereskedők várják a szakmai érdeklődőket és persze a nagyközönséget, olyan rendezvényekkel kiegészítve, mint pl. a Gelato Festival World Masters hazai fordulója, vagy a Carpigiani és a Sigep-Italian Exhibition Group partnerekkel közösen szervezett verseny, ahol a világ legjobb fagylaltját keresik ismét a zsűritagok. A nyertes fagylaltmesterek egyébként továbbjutnak a 2024-ben Bolognaban megrendezendő Gelato Festival Magyar Döntőjére, ahol a kilenc versenyző közül majd a legjobb kettő jut tovább a világdöntőre és képviselhetik Magyarországot az 5 kontinens legjobb fagylalt ízeit kereső világbajnokságon.
Mezőgazdaság az alapja
A kiállítás megnyitóján Nagy István agrárminiszter az élelmiszeripar fontosságára, az élelmiszeripari alapanyagok előállítására, azaz a mezőgazdaságra hívta fel a figyelmet. Az ágazat támogatását ezúton is megerősítette a tárca vezetője: a kisebb élelmiszerelőállító cégek támogatására 50 milliárd forint, a komplex feldolgozók részére pedig 150 milliárd forint támogatást csoportosított át a kormány.
Az agrárminiszter a műhús elleni küzdelemre, a helyi termékek preferálására, a rövid ellátási lánc előnyeire, a vidék megtartó erejére hívta fel megnyitójában a figyelmet, hangsúlyozva ezzel is a mezőgazdaság szerepét.
Díjazott csomagolások
Már hagyománya van, hogy a Sirha kiállítás zsűrije a csomagolástechnológiát, a csomagolási megoldásokat is értékelte. Ebben a kategóriában ezúttal ezek a termékek lettek dobogósak:
1.hely: Fasterdisplay – ART MATCH Hungária Kft.
Az új kartondisplay teljesen műanyagmentes konstrukció, ami fenntartható és költséghatékony megoldást nyújt, magas polconkénti teherbírással és pop-up összeszereléssel.
2. hely: Lebomló élelmiszeripari csomagolás – BIBO Franchise Kft.
A 100%-ban természetes alapú, lebomló élelmiszeripari csomagolás kiváló élelmiszer-biztonsági tanúsítvánnyal rendelkezik, alkalmas HPP technológiával történő pasztörizálásra, miközben fenntartható komposztálási folyamatot biztosít, továbbá kisebb szén-dioxid lábnyommal rendelkezik, ejtésbiztos tulajdonságokkal bír.
3. hely: Környezetbarát borcímke – Sunimprof Rottaprint Srl.
Fenntartható megoldást nyújt a borágazat számára, melynek koncepciója egyensúlyt teremt a design és az egyszerűség között, kiemelve az anyag szépségét a dombornyomás és a rézfóliás technológia segítségével.
További program a Sirha-n, keresse fel a Pakakademia rendezvényét is.