fbpx

Kész Ipari Gyártó Kft. – Ipar 4.0 a QAD támogatásával

Írta: Szerkesztőség - 2017 augusztus 10.

A Kész Ipari Gyártó Kft. Magyarország piacvezető acélszerkezet-gyártó cége tavaly úgy döntött, hogy a már meglévő, komplex termelésirányítási rendszerét a szakiparági elvárások miatt továbbfejleszti, és az Ipar 4.0 szabványainak megfelelően olyan megoldást keres, mely a legjobb módon és teljes körűen képes lefedni a termelési folyamatait.

Így a már meglévő QAD Enterprise Applications, integrált vállalatirányítási rendszerük kiegészítése mellett döntöttek, mert az ISYS-ON Informatikai Tanácsadó Kft. által korábban megvalósított faltól falig megoldások már bizonyították, hogy a QAD támogatásával képesek lesznek megfelelni az Ipar 4.0 követelményeinek is.

A megvalósítás támogatása érdekében a Kész Ipari Gyártó Kft. felkérte a Vonalkód Centrum Kft. és az ISYS-ON Kft. szakembereit, hogy kiépítsenek egy olyan rendszert, amiben a vállalat egyedi gyártásának követése leképezhető, és a lejelentési folyamat idomul az üzemszervezéshez, így biztosítva a nagy gyártótérben történő mozgó munkaerő mobilitását is.

Az informatikai háttér fejlesztése során a Vonalkód Centrum Kft. különböző gyártók vonalkód olvasására alkalmas eszközeit vizsgálta meg a bevezetendő rendszer optimális támogatása érdekében.

A megfelelő vonalkódos eszköz kiválasztása az alábbi fő szempontok mentén történt.

  • A Kész Ipari Gyártó Kft. egy korábbi beruházás kapcsán már rendelkezett néhány Casio DT-X8 adatgyűjtővel, így kézenfekvő volt ezeknek az eszközöknek a megvizsgálása.
  • Üzemi környezet: fűtetlen csarnok, magas porkoncentráció, fizikai sérülések lehetősége.
  • Munkafolyamatokhoz illeszkedő, nagy terek bejárására alkalmas mobilitás biztosítása.
  • Megfelelő hardware- és software-környezet a QAD rendszerének futtatására.

A fent említett szempontok figyelembe vételével a következőre esett a választás:

  • Casio DT-X8, valamint ennek utódmodellje, a DT-X200 lett a kiválasztott mobil adatgyűjtő.

Ballay Zsolt, projekt koordinátor a KÉSZ részéről: „A Casio DT-X8 és az utód DT-X200 adatgyűjtők ergonómiáját találták a legjobbnak a tesztelő munkatársaink. A 3 méterről ejthetőség, az IP68 szintű ipari védelem, a hosszú akkumulátor-üzemidő, valamint a jó szervizszolgáltatások miatt döntöttünk a Casio DT-X8, és DT-X200 vonalkódos adatgyűjtők mellett, természetesen az ár-érték arányt szem előtt tartva.”

  • A nyomonkövetés megvalósítására a QAD oldaláról olyan funkciók kerültek kialakításra, mint a műszak-összeállítás, gyártmánycsoportok és festőterületek kezelése. Ezeket már egyszerű vonalkódos adatgyűjtőkön nem lehet megvalósítani, így erre alkalmas eszközként a Getac F110 ipari tablet lett megjelölve Windows operációs rendszerrel. Az ISYS-ON Kft. erre az eszközre alakította ki a kézzel könnyen kezelhető, a mai mobil világ elvárásainak megfelelő felhasználói felülettel rendelkező lejelentő funkciókat.

Ballay Zsolt, projekt koordinátor a KÉSZ részéről: „Azért a Getac F110 ipari tokozású tabletet választottuk, mert az IP65 szintű ipari védelem, a hosszú akkumulátor-üzemidő, a teljes értékű Windows 10 Pro operációs rendszer, valamint a 36 hónap garancia biztosított minket arról, hogy a minőségellenőrzést végző kollégák munkája hatékonyabb lesz, és a készülékek kicsit magasabb beszerzési ára az eddig a termelési terület és az iroda közötti ingázásra fordított idő minimalizálásával megtérül.”

  • A műhelymunkák terén a mobil eszközök mellett a különböző munkafolyamatok lejelentéséhez (lakatolás, hegesztés) a gyártócsarnok oszlopain külső vonalkód olvasóval támogatott, IP védelemmel ellátott, nagy érintőképernyős fali terminálok kerültek elhelyezésre, amelyeken a QAD megoldásnak az ISYS-ON Kft. által erre az eszközre kialakított gyártmánykövetési funkciói szolgáltatják a műhelymunkák követését.

Az eltelt időszak igazolta a döntés helyességét. A Casio-adatgyűjtők és a Getac-tabletek jól állják a mindennapos kemény igénybevételt, és a kialakított QAD lejelentési rendszerrel együtt teljes mértékben lefedik a gyártási folyamatokat.

„A beruházás eredményeképpen felállt egy olyan online gyártáskövetési megoldás, mely a megfelelő információkkal látja el a KÉSZ Iparai Gyártó Kft. vezetését, és kiemelkedő megoldást nyújt az építő ipari gyártási igényeinek kielégítésére” – mondja Ballay Zsolt, projekt koordinátor. „A beruházásunk sikeres volt, nagy mértékben javította a költséghatékonyságunkat. Az ISYS-ON Kft-vel, valamint a Vonalkód Centrum Kft-vel sikerült egy igazán jó partneri kapcsolatot kiépíteni.”

www.isys-on.hu