fbpx

Csomagkézbesítő drónokat alkalmazna a UPS

Írta: Csomor Zsolt - 2019 július 31.

A UPS kérelmet adott be az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatalhoz (FAA) kereskedelmi drónjárat engedélyezésére új, UPS Flight Forward nevű leányvállalatának üzemeltetése alatt.


Forrás: UPS

A nemrégiben bejegyzett cég már ez év vége előtt megkaphatja az engedélyt, ezzel pedig a UPS lehet az egyik első olyan vállalat, mely teljeskörű engedéllyel rendelkezik kereskedelmi drónhálózat üzemeltetésére az Egyesült Államokban. Az engedély birtokában a cég a pilóta tényleges látótávján kívül működtethető drónjáratokat indíthat a nap bármely órájában. Az ilyen jellegű járatok erősen szabályozottak az Egyesült Államokban, és csak kivételes esetekben engedélyezik azokat, olvasható a Gyártástrend hírei között.

A UPS-nél sokat tesznek azért, hogy a technológia segítségével átformálják az üzletmenetüket, mondta Scott Price a UPS stratégiai vezetője. A UPS drónszállító leányának elindítása, és a folyamatos tevékenységének engedélyeztetése és működtetése történelmi jelentőségű a UPS, de a drón és logisztikai iparágak számára is.

A legtöbb, más cégek számára kiadott korlátozott engedéllyel szemben az FAA Part 135-ös engedélye alapján a UPS légiközlekedési és légijármű-üzemeltetői jogi státusszal működhet.

A UPS jelenleg egy próbaengedéllyel rendelkező egészségügyi drónszolgáltatást működtet az USA-ban. Ez év márciusában a UPS elindította az első, az amerikai légügyi felügyelet által jóváhagyott rutinszerű drónkiszállítást a Wake Med Raleigh-ban található fő kórházában. A UPS szándékában áll további kórházakra is kiterjeszteni a programot.