fbpx

A közös gondolkodás a siker kulcsa az autóiparban!

Írta: Kalmár Nárcisz - 2019 október 22.

Szakmai és üzleti szempontból egyaránt sikeresnek értékelték a részvevők a most zárult 7. AUTOMOTIVE HUNGARY nemzetközi járműipari beszállítói szakkiállítást és a vele egy időben rendezett Autótechnika-Autodiga szakkiállítást. 15 ország 200 kiállítója és számos szakmai program több mint 10 000 látogatót vonzott a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központba.

A magyar járműipar az elmúlt kilenc évben megduplázta a kibocsátását, miközben 34 százalékkal nőtt a szektorban foglalkoztatottak száma – mondta a kiállítás megnyitóján Dr. György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára. Hozzátette: idén az első nyolc hónapban csaknem 12 százalékkal bővült a hazai járműipar, miközben Németországban zsugorodik a termelés.

Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója a megnyitón elmondta, a kiállítás rendszeresen megújul, az AUTOMOTIVE HUNGARY az iparág fejlődésével évről évre növekszik.

Az idei rendezvényre 15 ország 200 kiállítója hozta el termékeit, újításait. A négy magyarországi autógyár és motorgyár – az Audi, a Mercedes, az Opel és a Suzuki – mellett a legnagyobb beszállítók, szolgáltatók, valamint állami szervezetek és a szakmái szövetségek voltak jelen. Az AUTOMOTIVE HUNGARY-n és a vele egy időben rendezett Autótechnika-Autodiga szakkiállításon – a régióban egyedül – az autógyártás teljes spektruma jelen volt, a formatervezéstől a gyártáson át a szervizig.

A kiállításhoz kapcsolódó szakmai programok, továbbképzések iránt óriási volt az érdeklődés. A Portfolio és a MAGE Ipar 4.0 konferenciáján a többi között a digitalizáció, a fejlesztési projekt tervezése és megvalósítása és a smart factory volt a téma.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által szervezett „Innovatív utakon az autóipar” című konferencián elsősorban az Ipar 4.0 integrálásáról, a szinergiák kihasználásáról, az egyetemi – ipari együttműködésekről, a tudástranszferről és a piacok működéséről esett szó. A rendezvényen többek között hat egyetem képzésért felelős vezetői vitatták meg az iparág és a képzés kapcsolatát. Dr. Hanula Barna, a győri Széchenyi István Egyetem Audi Hungaria Járműmérnöki Karának dékánja úgy fogalmazott: újra kell gondolni a felsőoktatás céljait. „Az Audi Hungariával való kapcsolatban is látszik, hogy a konkrét tudás helyett a diákok szemléletmódjának és gondolkodóképességének fejlesztése az igazán fontos” – húzta alá a szakember. Ugyanitt Dr. Zöldy Máté, a BMGE Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Karának tudományos főmunkatársa azt emelte ki, hogy az oktatási intézményeknek az iparral „folyamatos és értéket kereső kapcsolatban” kell állniuk. „Elindult az a folyamat, hogy az egyetemek az iparból hoznak vissza kollégákat, ami segíti a közös gondolkodást a vállalati szférával” – mondta.

A Pannnon Gazdasági Hálózat – am-LAB Digital Innovation Hub által szervezett konferencián elsősorban a digitalizáció, a mesterséges intelligencia és az autóipar kapcsolatáról, a német autóipar helyzetéről, a nagy autógyártók gondolkodásáról, valamint a robotokkal történő munkavégzésről volt szó.

Az AUTOMOTIVE HUNGARY egyik legnépszerűbb eseménye már évek óta a MAGE – HIPA B2B beszállítói fórum, amely egyedi üzleti lehetőségeket nyújt beszállítók és beszerzők részére. A B2B fórum lehetőséget teremt a beszerzők számára a magyar beszállító cégek feltérképezésére, velük való személyes tárgyalásra és az esetleges későbbi üzletkötésre. Idén első alkalommal nemzetközi és magyar járműgyártók, meghatározó rendszerintegrátorok beszerzői 274 sikeres üzleti tárgyalást folytattak több mint 60 potenciális beszállító cég képviselőjével.

Kivételes alkalom volt a Magyarországon először megrendezett Volvo Beszállítói Fórum, ahol a magyar beszállítók megismerhették a világ egyik vezető járműipari cégének beszerzési és együttműködési politikáját. Az elképzeléseket a Volvo autóbusz, tehergépkocsi és munkagépgyártó üzletágainak képviselői mutatták be.

Tizenhat egyetemi csapat részvételével rendezték a kiállításon a mérnökhallgatók hagyományos versenyét, a Techtogethert, amelyet idén az Arrabona Racing Team – Széchenyi István csapata nyert.

A versenyen rendezett munkaerő-kerekasztal-beszélgetésen részvevő egyetemisták a legnagyobb autóipari cégek és beszállítóik, köztük a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. és Thyssenkrupp Components Technology Hungary HR-munkatársaitól kérdezhettek.

Másodszor hirdette meg a Hungexpo Zrt. az AUTOMOTIVE HUNGARY Innovációs Termékdíj pályázatot. Idén is számos, rendkívül színvonalas pályázati anyag érkezett a szakmai zsűrihez, melynek tagjai – Kilián Csaba, a MAGE főtitkára, Szammer István, az autopro.hu ügyvezetője és dr. Takács János, a GTE elnöke – három Nagydíjat és két Különdíjat hirdettek ki.

Innovációs Nagydíjban részesült

a TRUMPF Hungary Kft. a TrueLaser Station 5005 TrueDisk Pulse 421 zöld lézeres megmunkáló celláért;

a Varinex Informatikai Zrt. az AUTODESK Fusion 360 újgenerációs terméktervezői platformért;

az ABSOLUT CNC Kft. a Hanwha Precision Machinery kollaboratív robotért.

Különdíjban részesült

a HIGH QUALITY SUPPORT AND CONSULT KFT. a Company Operations System rendszerért;

a PROPRERUS Kft. az Oilex olajfelszedő anyagért.

Az esemény mögött ezúttal is széles körű szakmai és állami támogatás állt, ez tette lehetővé a magas színvonalú szakmai programok megvalósítását. A kiállítás szakmai partnere a Magyar Gépjárműipari Egyesület (MAGE), a Magyar Járműalkatrész-gyártók Országos Szövetsége (MAJOSZ) és a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA), a kiállítás fővédnöke Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter volt.