fbpx

„Mire számítsunk a logisztikában 2020-ban” konferencia

Írta: Kalmár Nárcisz - 2020 január 31.

A körülöttünk lévő világ folyamatos változik és átalakul, ez alól nem lehet kivétel a logisztikai ágazat sem. A felénk irányuló információkat sokszor nehéz követnünk és megértenünk, de ehhez kiváló segítséget nyújtott a Nagyvállalatok Logisztikai Vezetőinek Klubja (NLV Klub) szervezésében megrendezésre került „Mire számítsunk a logisztikában 2020-ban?” című konferencia.

A szakma kiemelkedő képviselői tartottak előadásokat a globális trendekről és hazai kilátásokról, a kialakult gazdasági helyzetről és annak hatásairól.

Az előadások sorát Ligetfalvi Gábor kezdte meg, aki a kereskedelmi háborút és a brexitet vette górcső alá, valamint a hazai és világgazdaság kilátásait részletezte. Őt követte Török Zoltán vezető elemző a Raiffeisen Banktól, aki az USA egyre fontosabb fogyasztói szerepétől kezdve Amerika olajpiaci státuszától át egészen az euróárfolyam változásáig sokféle témát érintett mélyrehatóan elemzésein keresztül.

Nietsch Tamás, a Szakmai és Nemzetközi Bizottság elnöke a Magyar Vámügyi Szövetségtől az Incoterms szabályokban bekövetkező változásokat ismertette a jelenlévőkkel, a klauzulák és a paritás példáin szemléltetve.

Akik az EKÁER-témát szerették volna tüzetesebben körbejárni, azok számára Dr. Falcsik István (jövedéki és termékdíj tanácsadás üzletág vezető, RSM Hungary Zrt.) előadása mindent kielégítő választ adott, kiegészülve az áfa- és adóváltozásokkal, valamint a vám- és jövedéki területet érintő aktualitásokkal.

Egy a szakmát érintő nagy volumenű beruházásról, a Budapest Airport Cargo City lehetőségeiről Kossuth József (Senior Cargo Manager, Budapest Airport) tartott rendkívül színes előadást, amelyből kiderült, hogy a BUD Cargo City kétségkívül egy erős és stabil bázis a jövőbeli fejlődéshez.

A fuvarozói ágazatot sem kerüli el a változás szele. Az üzemanyag- és útdíj 2020-ra várható irányvonalait Sinka Szabolcs, a DKV Euro Service Hungary Kft. sales menedzsere ismertette, valamint saját fejlesztésű üzemanyagkártyájuk előnyeit is bemutatta.

Sjamsuddin M. Milon, a Ghibli Kft. szállítmányozási igazgatója a „Közúti szállítmányozási díj tendenciák” című előadásában többek között összevetette az európai és magyar trendeket, bemutatta az export-import arányokat, a fuvarosok költségeit érintő változásokat, a díjszinteket befolyásoló tényezőket és a 2020-as év kihívásait.

Az utolsó előadás során a tengeri, vasúti és légi szállítmányozás költségeit érintő változásokról Barati Ferenc (Ghibli Kft. tengerentúli osztályvezető) prezentált áttekintést egy globális, logisztikai szakemberek körében végzett kutatás eredményeivel is érvelve, kitekintést nyújtva a világgazdasági környezetre.

A konferencia aktualitását és sikerességét mi sem bizonyítja jobban, minthogy rendkívül hamar elfogytak a szabad helyek, és telt ház kísérte végig az előadássorozatot, hiszen egy ilyen évindító esemény remek lehetőséget kínál, hogy a logisztikai szakmában dolgozók betekintést nyerjenek a jövőt formáló változásokba, és azokra időben felkészüljenek, reflektáljanak.